CMO bestaat 15 jaar!

 • Datum: 4 april 2016
 • Donderdag 30 maart 2016 was er iets te vieren: het Centraal Milieu Overleg bestond die dag 15 jaar. Om dat te vieren plantte het CMO een Varenbeuk in het Tersteeghplantsoen.

  Niet meer weg te denken

  Het Centraal Milieu Overleg is niet meer weg te denken uit Eindhoven. In dit overleg maken Trefpunt Groen Eindhoven en de Gemeente Eindhoven afspraken over natuur, milieu, cultuurhistorie, landschap en duurzaamheid. Door plannen in een vroeg stadium met elkaar te bespreken, verenigen we belangen, ontstaat wederzijds begrip voor dilemma’s en werken we samen aan een mooie, leefbare stad.

  Veel wederzijds vertrouwen

  In de vijftien jaar dat de gemeente Eindhoven en het Trefpunt Groen Eindhoven samenwerken is er veel vertrouwen gegroeid. “Wanneer dat vertrouwen wordt geschaad,  is dat een van de ergste dingen die kan gebeuren.” Dat zegt Joop van Hout nadat wethouder Schreurs hem vraagt wat het meest vreselijk is wat hij in de afgelopen  jaar heeft meegemaakt. Op de vraag waar hij het meest trots op is, antwoord Joop: “De Stamtafel Biodiversiteit. We begonnen met 12 personen en nu zitten we met ruim 30 man aan tafel, ieder met zijn eigen expertise.”

  Beginspraak heeft grote meerwaarde

  Waarom is het CMO zo succesvol? Volgens wethouder MaryAnn Schreurs: een van de grote succesfactoren is dat we aan de voorkant overleggen om aan de achterkant ellende te voorkomen.
  Volgens Wouter de Jong, groenadviseur bij gemeente Eindhoven zit de meerwaarde in de overkoepelende functie van het Trefpunt Groen Eindhoven. Alle splintergroeperingen hebben zo een stem.  Ook in de beginspraak ziet hij een grote meerwaarde. “Je vertrekpunt zijn geen standpunten, maar argumenten. In het begin kun je nog allerlei kanten op.”

  Bertus van Waardenburg, bestuurslid van het Trefpunt Groen Eindhoven zegt: het CMO kan vergeleken worden met een huwelijk. Je bent partners, maar dat hoeft niet te betekenen dat je het overal over eens bent. We zijn nu 15 jaar bij elkaar en ons verstandshuwelijk, daar gaan we mee door. Want voor groen Eindhoven zou het een ramp zijn als we uit elkaar zouden gaan.”

  Weer groen licht voor vergroening Clausplein

  Lees meer
  Nieuwe stenen én meer groen voor de Hastelweg/Strijpsestraat

  Lees meer
  Uitnodiging bosbeheer excursie/wandeling 24 november

  Lees meer
  Uitnodiging voor een wandeling in het Philips de Jonghpark 17 oktober

  Lees meer