De Acacia’s aan het Mimosaplein

 • Datum: 5 april 2018
 • De Heezerweg (buiten de Ring), de Korianderstraat, het Mimosaplein en omgeving verandert de komende tijd flink. Deze straten krijgen een nieuwe inrichting. Ze moeten leefbaarder, veiliger, toekomstbestendiger én groener worden.

  Heezerweg en Korianderstraat

  De Heezerweg loopt voorop in de planning. Hier zijn de bestaande bomen die stil stonden in hun groei wegens de vele verharding onlangs gekapt. De herinrichting laat niet lang meer op zich wachten. Ook het ontwerp voor de Korianderstraat is klaar. Na de Heezerweg is deze straat aan de beurt.

  Mimosaplein

  Aan het ontwerp voor het Mimosaplein wordt op dit moment hard gewerkt. Dit plein is een prachtige plek om te zijn voor de Nieuwe erven en Kruidenbuurt. Nu kun je er alleen parkeren. Niet echt een aantrekkelijke plek om even op een bankje onder de Acacia’s te zitten. Helaas staan de Acacia’s er niet heel goed bij. Het in- en uitrijden boven de wortels van de bomen maakt de grond steeds dichter. De bomen kunnen maar moeilijk aan hun voedingsstoffen komen.

  Zwammen en bruinrot

  We zijn de bomen gaan bekijken. In 2 van de Acacia’s op het plein zitten zwammen. In alle bomen lijken saprofagen te zitten. Dat zijn organismen die zich voeden met dood organisch materiaal. Ook hebben de meeste bomen last van bruinrot. Geen gunstig vooruitzicht voor de bomen. Toch staan de bomen er qua aanzicht niet slecht bij. Gelet op de aard van de aantastingen vermoeden we dat de Acacia’s nog ten minste 15 jaar het Mimosaplein kunnen sieren. Zeker de moeite om ze in te passen in het ontwerp voor de herinrichting als je het ons vraagt!

  Behoud acacia’s

  De herinrichting biedt meteen de kans om de groeiplaatsomstandigheden van de bomen flink te verbeteren. Als je kijkt hoe de bomen nu in de plantvakken staan is het al snel een verbetering! Daarom sturen we aan op het behoud van de Acacia’s mét groeiplaatsverbetering. We zien het liefst het liefst twee grote plantvakken, die van elkaar gescheiden worden door een wandelpad/verblijfsplek. In de zomer kun je dan heerlijk in de schaduw van de bomen zitten. De kronen van de bomen vormen een natuurlijk dak over het plein.

  En mocht de conditie t.z.t. sterk achteruit lopen, dan kunnen de Acacia’s binnen het nieuwe ontwerp gemakkelijk vervangen worden door nieuwe bomen.

  Wens besproken met de gemeente

  We hebben onze wens besproken met de gemeente. Op basis hiervan vraagt de gemeente nu om een extern advies. Enerzijds moeten we weten wat het effect van de herinrichting is op de Acacia’s. Kunnen de Acacia’s een dergelijke operatie aan? Anderzijds willen we graag weten op welke manier we de groeiplaatsen van de Acacia’s het beste kunnen verbeteren.

  We zijn benieuwd naar de resultaten. Wij hopen dat we snel een ontwerp kunnen delen, mét de bestaande Acacia’s uiteraard!

  (foto door www.beafoto.nl)

  9000 stoeptegels weg voor groen!

  Lees meer
  Weer groen licht voor vergroening Clausplein

  Lees meer
  Nieuwe stenen én meer groen voor de Hastelweg/Strijpsestraat

  Lees meer
  Uitnodiging bosbeheer excursie/wandeling 24 november

  Lees meer