De Vergeten Tuin

 • Datum: 1 juni 2017
 • Als je het ons vraagt bevat het centrum van Eindhoven te veel steen en te weinig groen. Toch kent ook deze ‘betonnen jungle’ enkele groene pareltjes die we juist door de stenige context extra zullen moeten koesteren en beschermen. Een van die groene pareltjes is ‘De Vergeten Tuin’. Een stuk stadsnatuur achter de Albert Heijn aan de Hoogstraat.

  Een oase van rust midden tussen drukke doorgaande wegen, huizen en bedrijven. Nieuwsgierig naar deze Vergeten Tuin? Kom zondag 4 juni dan eens kijken naar al het moois dat op deze plek verscholen ligt. Elke eerste zondag van de maand wordt De Vergeten Tuin namelijk opengesteld voor bezoekers!

  Het door woningen omsloten binnengebied van 1800 vierkante meter bleef door vervuilde grond jarenlang onbebouwd. Toen het binnengebied langzaam verwilderde hebben omwonenden het gebied in gebruik genomen en omgetoverd tot een mooie wilde tuin met diverse biotopen. Toen de buurt in 2001 te horen kreeg dat de grond gesaneerd zou gaan worden voor inbreidingsplannen werd de Vereniging Veldwerk opgericht. Vereniging Veldwerk dacht na over een goede, groene bestemming van het veld. José Kennis, tuinarchitect van de Slatuinen in Amsterdam maakte een ontwerp voor de natuurtuin dat in 2002 werd uitgevoerd toen bleek dat de sanering voorlopig uitgesteld werd. Zo ontstond De Vergeten Tuin, een natuurtuin in een verstedelijkte omgeving. De variatie in hoog en laag, nat en droog, schraal en voedselrijk, zonnig en beschaduwd scheppen de voorwaarden voor verschillende soorten vegetatie en daarvan afhankelijke dieren. Hoofdbewoners van deze tuin zijn de vogels, insecten, slakken, padden en salamanders die ieder hun eigen plekje zoeken.

  Begin 2007 heeft De Vergeten Tuin van B en W van Eindhoven een groenbestemming gekregen. Het lijkt er dus op dat na veel en hard werken van buurtbewoners de toekomst van deze bijzondere groene plek veiliggesteld is. Goed nieuws voor flora en fauna. Maar ook voor mensen rustzoekers, natuurliefhebbers, vogelaars, fotografen, kinderen met hun ouders – iedereen die gevoelig is voor de ervaring die De Vergeten Tuin te bieden heeft.

  De Vergeten Tuin is elke eerste zondag van de maand open van twaalf tot vier. De tuin ligt achter de huizen in de Palingstraat in Eindhoven. De ingang ligt tussen nummer 21 en 23.

  Uitnodiging bosbeheer excursie/wandeling 24 november

  Lees meer
  Uitnodiging voor een wandeling in het Philips de Jonghpark 17 oktober

  Lees meer
  Bomenroute langs de Dommel

  Lees meer
  Bericht/oproep van Beraad Vlieghinder Moet Minder!

  Lees meer