Een Tiny Food Forest in Hemelrijken!

 • Datum: 30 januari 2019
 • Bernice Kamphuis is bezig met een Tiny Forest in Eindhoven, een klein voedselbos in Hemelrijken voor en met bewoners, de buurtschool en ondernemers. Een Tiny Forest is een klein bos zo groot als een tennisbaan, midden in een woonwijk. Bernice vertelt over hoe ze het Tiny Forest in haar buurt vorm wil geven. Waar we kunnen, helpt het Trefpunt Groen Eindhoven mee natuurlijk! Bernice vertelt…

  “Het idee komt door mijn dochter Aurélie van 2,5 jaar. Ze is steeds vaker bezig is met natuur in haar omgeving. Het valt haar op wanneer het regent, hard waait, een boom groot is, de zon schijnt en ze leert steeds meer over de verschillende seizoenen. Tot mijn schrik merkte ik een aantal maanden geleden op dat je bij ons in de buurt niet door hebt dat het herfst wordt. Ik vond het erg confronterend dat ik de stad uit moet om haar de pracht en impact van de herfst te kunnen laten zien.”

  Meteen enthousiast

  “Vandaar dat ik meteen enthousiast werd toen ik over het Tiny Forest van IVN Natuureducatie hoorde. Ik dacht meteen: dit is dé kans voor stadse gezinnen om alle seizoen van dichtbij mee te maken! Sindsdien ben ik druk met een minibos in Hemelrijken. Het minibos komt in het plantsoen recht tegenover het CKE aan de Nieuwe Fellenoord, parallel aan het begin van de Kruisstraat.”  

  Eten in groen verbindt

  “Na overleg met buurtbewoners en IVN hebben wij ervoor gekozen dat we in Hemelrijken een Tiny Food Forest gaan planten! Heel passend voor Hemelrijken. Meestal als er iets wordt georganiseerd in de buurt is het samen koken en eten,  bijvoorbeeld een Iftar maaltijd tijdens de ramadan. Daarnaast ligt de Kruisstraat ook in onze buurt. Hoe mooi als bewoners, maar ook de lokale ondernemers van de Kruisstraat, straks in het voedselbos vruchten en kruiden kunnen plukken, jam kunnen maken, kunnen koken in de buitenkeuken, kookworkshops kunnen volgen of geven etc.. Het kan een enorme boost tot verbinding geven! Ook is een mini-voedselbos natuurlijk erg goed voor de biodiversiteit en dat kan onze stenige buurt goed gebruiken.”  

  Het minibos planten we samen

  “We planten en onderhouden de Tiny Food Forest zelf. Ook komt er een buitenkeuken waar kinderen natuureducatie krijgen, IVN zorgt voor het lesprogramma en heeft al een deel gefinancierd. Ook starten we met crowdfunding via VoorNatuur. Hoe mooi is het dat Eindhovenaren straks een boom kunnen sponseren om die vervolgens zelf te planten en te kunnen opzoeken! De planning is dat we dit najaar gaan planten.” 

  Doeners en denkers zijn welkom

  Mocht je enthousiast worden van het idee voor dit mini-voedselbos: alle hulp en ideeën zijn van harte welkom. Neem contact op via bernice.kamphuis@gmail.com. 

  (foto www.beafoto.nl)

  Petitie tegen parking in Dommellandschap

  Lees meer
  Hoe wild is jouw tuin?

  Lees meer
  Congres 14 maart

  Lees meer
  Erg leuke voorleesmiddag afgelopen zondag

  Lees meer