Groenrenovatie Ton Smitspark

 • Datum: 10 februari 2017
 • Wie afgelopen weken langs het Ton Smitspark is gereden of gefietst en niet wist wat er zou gaan gebeuren, is zich vast een hoedje geschrokken. Het Ton Smits Park wordt namelijk opgeknapt. Om iets op te bouwen moet je vaak het oude afbreken. En dat is wat er nu gebeurt in het park.

  Een poosje geleden zijn de paden en banken opgeknapt, vanaf begin dit jaar is het groen aan de beurt. Veel van de oude populieren, iepen, kastanjes en een haagbeuk in het park waren waren ziek of aan het eind van hun leven. In de afgelopen jaren zijn er al flink wat takken afgebroken. Er is zelfs een boom in z’n geheel omgevallen. In een openbaar park is dat natuurlijk veel te gevaarlijk en brengt veel schade aan de natuur.

  Biodiversiteit

  In 2015 gaf het Trefpunt Groen Eindhoven een advies over de kap van de 72 bomen. Om te voorkomen dat het park een kale bedoeling wordt, wordt de kap in twee fases uitgevoerd. Een deel van de oude of zieke bomen is inmiddels gekapt. Die bomen worden vervangen door in totaal 118 jonge bome, van soorten die goed in het park passen en die bijdragen aan de biodiversiteit.

  Jonge bomen

  Op de foto van gisteren zie je dat jonge bomen gepland worden. Ook de struiken die zijn verdwenen komen terug. In het najaar van 2017 plant de gemeente bloembollen. Er wordt dus hard gewerkt aan een gezond en (bio)divers Ton Smitspark. Voor we echt resultaat zien, hebben we nog wat geduld nodig. De natuur laat zich niet haasten. Op de sfeerimpressies krijg je alvast een indruk van het park na weer een paar jaar groeien en bloeien.

  9000 stoeptegels weg voor groen!

  Lees meer
  Weer groen licht voor vergroening Clausplein

  Lees meer
  Nieuwe stenen én meer groen voor de Hastelweg/Strijpsestraat

  Lees meer
  Uitnodiging bosbeheer excursie/wandeling 24 november

  Lees meer