Help, een woontoren in mijn voortuin

 • Datum: 27 november 2017
 • Het uitzicht vanuit mijn woning bestaat uit prachtige luchten met voorbijstomende wolkenpartijen. Op mijn balkon geniet ik van het vrije uitzicht en een heerlijk ochtendzonnetje. Een enorme woontoren op de plek van De Bunker gaat hier snoeihard een einde aan maken. Het gevaarte van zo’n honderd meter verrijst pal voor mijn appartement. Over twee jaar woon ik in de winderige schaduw van een woontoren van honderd meter hoog. Ook mijn privacy is foetsie. Een rechtopstaande woonwijk bewoond door zo’n driehonderd mensen (???) kijkt straks dagelijks op mijn balkon en in mijn huis.

  Had de buurt hier inspraak in, mochten we er iets over zeggen, konden we de plannen wijzigen of liever nog, tegenhouden? Nee, nee en nog eens nee. Op de eerste informatieavond werd de buurt voor een voldongen feit geplaatst. Het plan werd vol trots gepresenteerd met een glimmende powerpoint-presentatie. Kritische reacties waren niet welkom. De gemeente deelde mee dat de plannen in ieder geval doorgaan, want er is in een of andere visie vastgelegd dat er langs de Kennedylaan torens mogen komen. Dus het mag. Het bestemmingsplan moet nog wel even worden gewijzigd, maar dat is geen probleem. Huiseigenaren kregen de planschadetip. Huurders konden ze niets bieden. ‘Moet je maar niet in het centrum gaan wonen’, is een tergende en bagatelliserende dooddoener, die ik ook op die informatieavond hoorde. De tweede informatieavond heb ik aan mij voorbij laten gaan.

  Toen kwam de presentatie van het groenplan rondom de nieuwe woontoren. Daar wilde ik meer van weten. Na twee informatieavonden, met alleen maar eenrichtingsverkeer, kwam nog maar een handjevol bewoners opdagen. Het viel reuze mee. De aanwezigen mochten serieus meedenken over de inhoud, sfeer en functie van het groen. Hoewel ook hier het cynisme van verschillende buurtbewoners te horen was: ’Eerst zien, dan geloven. Als het geld gaat kosten dan verdwijnen de mooie plannen toch in de prullenbak’.

  Voorlopig zit de omgeving de komende twee jaar opnieuw in een bouwput. De afgelopen drie jaar was er al veel stof, lawaai en parkeeroverlast door de bouw van een nieuwe Rabobank, de aanleg van een busbaan en de versmalling van de Kennedylaan. Ook komen er binnenkort intensieve bouwactiviteiten bij het oude deel van de Rabobank waar het belastingkantoor komt. De eerste jaren zie ik dus nog geen sprietje groen verschijnen.

  Als iemand nog een keer tegen mij zegt ‘Dan moet je maar niet in het centrum gaan wonen’, dan nodig ik die persoonlijk uit om een dagje in mijn huis bouwstof te komen happen. Maar misschien kan deze persoon mij een betaalbare woning aanbieden buiten het centrum. Graag een woning zonder wachtlijst van zeven jaar.

  Een buurtbewoner van de Woenselse Watermolen

  (foto door Bea Straver)

  Snoeionderhoud aan het Philips van Lenneppark

  Lees meer
  Help, een woontoren in mijn voortuin

  Lees meer