Hoge temperaturen en fikse zomerbuien

 • Datum: 5 juli 2017
 • Houd het hoofd koel en de voeten droog met GROEN!

  De zomer is weer aangebroken. Heerlijk, die lange dagen en warme temperaturen! Maar als gevolg van klimaatveranderingen zullen we zomers steeds vaker onaangenaam verrast worden met lange periodes van hitte en droogte en met extreme regenbuien. Zo bereikte we op 22 juni een warmterecord van 35 graden Celsius.

  Het kwik in de stad stijgt

  Net als in andere steden kan het kwik in de thermometer in Eindhoven aanzienlijk hoger stijgen dan in het landelijke gebied buiten de stadsgrenzen. Gebouwen en bestrating nemen meer zonnewarmte op dan onbebouwde grond, warmte wordt langer vastgehouden in steen en blijft ook ’s nachts hangen. Afvalwarmte van gebouwen, industrie en gemobiliseerd verkeer gooit er nog een schepje bovenop. Dit zogenoemde urban heat island-effect maakt de stad tot een hitte-eiland. Op hete zomerdagen kan het hierdoor onaangenaam en ongezond warm worden in de stad. Uit onderzoek blijkt dat het verschil in temperatuur tussen stad en omgeving kan oplopen tot 10 graden Celsius.

  Hevige regenbuien

  Door klimaatverandering stijgt niet alleen de temperatuur, ook neerslagpatronen veranderen. In Nederland merken we dat er vaker overstromingen plaatsvinden door hevige regenbuien. In stedelijk gebied staan straten vaker blank en dit zorgt voor de nodige overlast.

  Of het nu gaat om hoge temperaturen of om fikse zomerse buien, in beide gevallen kan groen ons een handje helpen om de zomer goed door te komen. Hoe dat zit, lees je hier.

  Iedereen kan helpen

  Het leuke is dat iedereen een handje kan helpen om de zomer met een koel hoofd en droge voeten door te komen. Denk eens aan het vergroenen van je tuin, een groen dak of een geveltuintje!

  Groen houdt het hoofd koel

  Ergens weten we allemaal wel dat groen koelte biedt. Op warme dagen zoeken we verkoeling onder de bomen in een van de mooie parken die Eindhoven rijk is, zoals het Stadswandelpark of het Philips de Jonghpark. Dat we daar koelte vinden komt natuurlijk omdat groen schaduw werpt. Maar er speelt meer. Groen, en een boom al helemaal, werkt als een soort airco. Per dag verdampt een stadsboom gemiddeld 100 tot 150 liter water. Dit water haalt hij uit de grond. Je kunt je voorstellen dat een boom hier veel energie voor nodig heeft. Deze energie haalt de boom uit omgevingswarmte. Voor het verdampingsproces onttrekt een boom warmte vanuit zijn omgeving waarmee hij de omringende lucht niet alleen bevochtigt maar ook verkoelt. Hierdoor zijn groene straten, parken en plantsoenen zo aangenaam tijdens warme zomerdagen.

  10 graden verschil!

  Het verkoelende effect van groen in de stad kun je heel goed zelf ervaren. Daar waar het op een warme zomerdag in de Parklaan aangenaam vertoeven is onder de platanen zal het op de Geldropseweg niet uit te houden zijn. Het verschil in temperatuur tussen een straat met bomen en een straat zonder bomen is op zijn minst 10 graden! Eenieder met een boom voor zijn of haar deur mag zich dus zeer gelukkig prijzen. Het maakt het wonen in de stad een stuk aangenamer. Zeker tijdens warme dagen die we in de toekomst meer en meer kunnen verwachten.

  Dus door haar capaciteit om warmte te ontrekken, schaduw te bieden en te verdampen heeft groen een temperend micro-klimatologisch effect, wat wil zeggen dat het extreme gevoelstemperaturen kan reduceren waarmee groen lokaal het thermisch comfort van stadsbewoners verhoogt.

  Groen houdt de voeten droog

  Tijdens dagen met extreme hoosbuien helpt groen om onze straten en kelders droog te houden. Groen heeft de capaciteit om de stedelijke watercyclus op peil te houden. Door verdamping en infiltratie in groene stedelijke gebieden zoals parken en plantsoenen blijft het grootste gedeelte van het regenwater in het systeem zonder dat het zich verzameld in straten of kelders. Op deze manier houdt groen de grondwaterstand op pijl, waardoor het de groene omgeving van haar eigen behoefte aan water kan voorzien. Stenige ruimtes zijn hierin minder geslaagd omdat ze het water vertraagd afvoeren waardoor er tijdens hevige regenval al gauw flinke plassen kunnen ontstaan. Putten daarentegen voeren het water juist versneld af, waardoor de grondwaterstand niet opnieuw wordt aangevuld. Groen, in de vorm van een boom, een park, een plantsoen of een groen dak, brengt dus niet alleen verkoeling en een aangenaam beeld maar is ook een effectieve maatregel in de strijd tegen wateroverlast als gevolg van de klimaatverandering.

  Die ellendige blaadjes (of toch niet?)

  Lees meer
  Ook wij anticiperen op de Omgevingswet

  Lees meer
  Een dynamisch maar duurzaam bomenbestand

  Lees meer
  Stamtafel Biodiversiteit

  Lees meer