Kappen voor biodiversiteit op Landgoed De Grote Beek

 • Datum: 12 februari 2019
 • Wie ooit op Landgoed De Grote Beek (GGzE) is geweest, weet dat het daar erg groen is. Poelen met bijzondere amfibieën, het beschermde oude Doktersbos, mooie lanen met oude reuzen aan weerskanten en ook zo’n 70 hectare productiebos. Dat productiebos is weinig biodivers en daar wil GGzE wat aan gaan doen. Een van de reden is natuurlijk biodiversiteit zelf, maar ook de natuurbeleving van bezoekers en cliënten en bezoekers van het Landgoed is heel belangrijk.

  Om meer biodiversiteit op het Landgoed te krijgen, gaan ze in fases de productiebossen aanpakken. We kregen bericht van Peter Gielen, beheerder van het groen op De Grote Beek en lid van de Stamtafel Biodiversiteit, dat ze op het terrein binnenkort een flink aantal lariksen gaan kappen. Peter legt uit: 

  Vrouwenbos

  “Op het hele terrein hier staat bijna 70 hectare productiebos. Een van die bossen is het ‘Vrouwenbos’ van bijna 2 hectare met lariksen, Amerikaanse eiken en een paar beuken. Met de kap van dit bos starten we 18 februari. We kappen niet alle bomen. Een paar grote beuken en eiken blijven staan. Misschien tegen beter weten in. Het kan zijn dat ze een storm of de zon niet overleven.” 

  Natuurlijk bos

  “Op dit moment bezig met een plan voor meer biodiversiteit op die plek. Als we alleen kappen en verder niets doen, dan groeien er straks alleen maar berken. Want dat is een pionierssoort. Dat doen we niet alleen, ook bijvoorbeeld de imkervereniging Place to Bee en Bosgroep Zuiden werken daar aan mee. We streven naar natuurlijk bos met een kruidenlaag, een struiklaag en een bomenlaag.” 

  Veiligheid wandelaars

  “De reden dat we nu al gaan kappen is voor de veiligheid van de wandelaar. Dat komt omdat het bos ‘op’ is. Veel bomen zijn ziek of dood. Na de storm van vorig jaar januari zijn er veel bomen omgewaaid. Een paar van die omgewaarde bomen laten we liggen. Dat doen we ook op andere plekken op het terrein. Daarom hebben we hier onder andere de bonte en de zwarte specht.” 

  Het is zeker de moeite waard om Landgoed De Grote Beek en keer te bezoeken. Het terrein is open voor wandelaars en fietsers. Er is ook een B&B met 25 kamers, mocht je graag wat langer willen blijven!

   

  Advies Camping Dynamo Metal Fest 19 – 21 juli

  Lees meer
  Petitie tegen parking in Dommellandschap

  Lees meer
  Eikenprocessierups

  Lees meer
  Tuincursus De Levende Tuin

  Lees meer