Plannen Mariënhage

 • Datum: 28 mei 2017
 • De plannen om Mariënhage nieuw leven in te blazen zitten al enige tijd in de koker. Nu het bestemmingsplan klaar is en de vergunningen zijn aangevraagd, zal het niet lang meer duren voordat dit unieke stukje Eindhoven wordt ontwikkeld tot een plek waar verbinding centraal staat.

  Kort na de zomer start de coöperatie DELA met herbestemming en restauratie van het kloostercomplex. De Paterskerk en de Kapel worden getransformeerd tot ceremoniehuis. In de andere gebouwen komt horeca, een hotel en een congresruimte. Met deze ontwikkeling wordt het gebied toegankelijker, multifunctioneler én groener.

  De Dommel

  Trefpunt Groen Eindhoven is uiteraard betrokken geweest bij de planvorming. Onze aandacht ging vooral uit naar het groen en naar de ecologische waarden langs de Dommel. Om de herbestemming mogelijk te maken worden er helaas wel enkele bomen gekapt.

  Bijzondere groene kwaliteiten blijven behouden

  In een dergelijke situatie kijken altijd naar de zorgvuldigheid waarmee binnen het project is omgegaan met het bestaande groen en naar hetgeen wat terugkomt voor de te kappen bomen (het compensatieplan). Op basis hiervan kan gezegd worden dat het kloostercomplex Mariënhage haar bijzondere groene kwaliteiten blijft behouden. Sterker nog, het wordt nog mooier. Enkele meerstammige bomen gaan de, nu volledig stenen, binnenplaats sieren. Waar mogelijk worden waardevolle bomen verplant. Ten noorden van de Paterskerk staan bijvoorbeeld 5 paardenkastanjes die een andere plek krijgen. Toch mooi dat deze kastanjebomen met de herontwikkeling van het complex nu alsnog een definitieve plaats krijgen binnen het geheel. Met het verplanten van deze paardenkastanjes blijven heel wat ‘boomjaren’ bewaard.

  Nieuwe bomen en heesters

  Buro Lubbers heeft hard gewerkt aan het groenplan voor Mariënhage. Nieuwe bomen en heesters verrijken het bestaande groen. Zp worden er ongeveer 10 prunussen aangeplant. Door hun bloeiperiode zorgen ze voor een prachtige seizoensbeleving binnen het kloostercomplex.

  Lange termijn

  Trefpunt Groen Eindhoven is blij met de ruime compensatie binnen de grenzen van het plangebied. De waarde van de bomen voor de ecologie, de luchtkwaliteit, het thermisch comfort, de beeldkwaliteit en het bergen/verdampen van water wordt op deze manier voor de lange termijn binnen het plangebied bewaard.

  Veelbelovend groenplan

  Wij kijken uit naar de nieuwe invulling van dit bijzondere stukje erfgoed en hebben er alle vertrouwen in dat Mariënhage, dankzij het veelbelovend groenplan, immer meer als een groene plek in het centrum op de kaart zal staan.

  Advies Bestemmingsplan V De Bergen

  Lees meer
  De Vestdijk wordt een stuk groener

  Lees meer
  Update Clausplein

  Lees meer
  Een veilige èn groene Boschdijk!

  Lees meer