Uitnodiging bosbeheer excursie/wandeling 24 november

 • Datum: 18 november 2018
 • Wandel zaterdag 24 november mee door het ‘groene woud’ van Eindhoven. Tijdens deze wandeling maak je kennis met de ontginning en met het bos- en parkbeheer van wat begon als ontginningsbos.

  • Start wandeling: 14.00 uur op de parkeerplaats van het Philips de Jongh wandelpark aan de Bezuidenhoutseweg (vanuit het centrum van de stad bereikbaar via de Groenewoudseweg)
  • Einde wandeling: rond 16.00 uur bij de Philips Fruittuin. Daar kun je als afsluiting nog wat drinken of eten. De wandeling terug naar de Bezuidenhoutseweg is dan nog iets meer dan 2 km.

  Deelname aan de wandeling is gratis. Vooraf aanmelden is niet nodig.

  Programma

  Het gebied dat we gaan bekijken is een groot uitgestrekt ontginningsbosgebied. Van oudsher een vochtig gebied gelegen op een dikke leemlaag. Het gebied is uitgegroeid tot een bos doordat men ooit een groot netwerk van greppels en dammen heeft gemaakt, de zogenaamde rabatten. Het gebied is gelegen tussen enkele hoofddijken; de Boschdijk, Oirschotsedijk en de Welschapsedijk.

  Deze dijken zijn er om te reizen door het vochtige landschap, daaraan zitten dwarsdijken om het gebied in te komen en daarop weer dwarsdijken en rabatten. De ontginning is gedaan in de eerste helft van de 19e eeuw. De oudste bomen waarvan we de leeftijd konden vaststellen dateren uit 1872.

  Frank Verhagen (gemeente Eindhoven) en Tom van Duuren (Dommelse Kracht) verzorgen deze wandeling.

  Petitie tegen parking in Dommellandschap

  Lees meer
  Hoe wild is jouw tuin?

  Lees meer
  Congres 14 maart

  Lees meer
  Erg leuke voorleesmiddag afgelopen zondag

  Lees meer