Vergroening Clausplein

 • Datum: 25 januari 2017
 • Goed nieuws voor onze binnenstad: er wordt gewerkt aan een groen Clausplein!

  Om te zorgen dat onze binnenstad een prettige plek is om te verblijven wil de gemeente meer groen in de stad. Vanuit deze ambitie is het Clausplein officieel als project aangewezen. Daar waar Trefpunt Groen Eindhoven al enige tijd studeert op kansen om het Clausplein te transformeren van een winderige en stenige plek naar een groen plein waar het heerlijk vertoeven is, klonk het startschot vanuit de gemeente ons als muziek in de oren.

  Waterberging en hittestress

  Naast het realiseren van een aangename verblijfsplek zijn ook waterberging en het vermijden van hittestress belangrijke speerpunten binnen het project. Met meer groen en minder stenen zijn we immers beter voorbereid op de extreme hoosbuien en op de langere periodes van hitte en droogte die ons te wachten staan. Projectleider van het Clausplein, Ivo Bouwens, organiseerde op 9 januari een creatieve sessie voor o.a. bewoners en ondernemers waarin zij gevraagd werden om mee te denken over de toekomst van het Clausplein. Omdat Trefpunt Groen Eindhoven plannen als deze graag op de voet volgt waren wij natuurlijk ook van de partij. De input uit de sessie wordt nu gebruikt door Ivo Bouwens en zijn collega’s om tot een schetsontwerp voor het Clausplein te komen.

  Planning

  Tijdens de presentatie op 9 januari kregen we de volgende planning te zien:

  • Januari: plenaire bijeenkomst
  • Maart: presentatie schetsontwerp(en)
  • Mei: presentatie definitief ontwerpAugustus: opstellen bestek en tekeningen
  • Oktober: start uitvoering
  • December: ingebruikname Clausplein

  We zijn erg benieuwd naar de eerste schetsontwerpen in maart!

  Groene ontmoetingsplek

  Wij hopen dat het Clausplein een plek van ontmoeting en ontspanning mag zijn voor alle inwoners, ondernemers, studenten en winkelende bezoekers. Een succesvol groen Clausplein zou tevens een belangrijke katalysator kunnen zijn voor andere binnenstedelijke groenprojecten. Geïnteresseerden kunnen zich via info@trefpuntgroeneindhoven.nl melden om op de hoogte gehouden te blijven van de plannen.

  Advies Bestemmingsplan V De Bergen

  Lees meer
  De Vestdijk wordt een stuk groener

  Lees meer
  Update Clausplein

  Lees meer
  Een veilige èn groene Boschdijk!

  Lees meer