Advies 'Dierenweide Acht'

Type: Overig-advies
Jaar: 2016
Advies 'Dierenweide Acht' Dierenweide of supermarkt? Hierbij geven wij een ongevraagd advies over de bestemming van de dierenweide in Acht. Wij scharen ons achter het burgerinitiatief en pleiten voor behoud van dit groene hart in Acht.

Voornemen

Winkelketen Jan Linders heeft te kennen gegeven een filiaal te openen op de huidige dierenweide aan de Waalstraat, Acht te Eindhoven. Vanwege dit voornemen is er een burgerinitiatief gestart om bebouwing van de dierenweide te voorkomen en het geheel ‘groen’ te houden zoals vastgelegd in het vigerende bestemmingsplan.

Afweging

Met de komst van een winkel en de onvermijdelijke parkeerplaatsen zal een rustiek stukje Acht verdwijnen. De langgevelboerderij op de achtergrond en de dieren ervoor zorgen voor een sfeer die Acht kenmerkt. Naast deze kwaliteit is het voor Trefpunt Groen Eindhoven slecht te verteren dat de sluitpost van vele ontwikkelingen het inleveren van groene ruimte betekent. Zeker als – in onze ogen – er vele alternatieven beschikbaar zijn. Als we onze blik naar de toekomst richten zal de bestaande groene ruimte in Acht verder onder druk komen te staan. We denken hierbij vooral aan de ontwikkeling van BIC die naast werkgelegenheid ook een beslag zal leggen op woonruimte. De druk hierop zal in Meerhoven en in Acht voelbaar zijn. Allemaal redenen om waardevol groen te beschermen.

Alternatieven en oplossingen

Een oplossing voor het huidige voornemen is een plek te zoeken waar een Jan Linders ook te huisvesten valt. Een mogelijkheid zou zijn te kijken naar industrieterrein “Kapelbeemd”.  Een bestaand geschikt pand in Acht te bestemmen als winkel is ook een mogelijkheid. Kan de huidige winkel aan de Amstelstraat,  “Anthoniushuis” een breder assortiment krijgen? Hiernaast bestaat nog de mogelijkheid tot thuisbezorgservice. Nagenoeg elke winkel in de omgeving heeft die een. Daarnaast beschik Acht over “ZorgSaam Acht” een vrijwilligersorganisatie voor en door burgers van Acht die hier ook een rol in kunnen spelen.

Conclusie

Het moge duidelijk zijn dat Trefpunt Groen Eindhoven pleit voor het bewaren en bewaken van dit groene perceel. Verder heeft het er alle schijn van dat alternatieven nog niet uitputtend onderzocht zijn. Groene ruimtes binnen onze openbare ruimtes worden schaarser, eenmaal bestemt voor een ander doel verdwijnt groen voorgoed. Wees zuinig op dit kostbaar groen. Joop van Hout, coördinator