Kapadvies Faunuslaan e.a.

Resultaat: Positief
Type: Kapadvies
Jaar: 2024

Onderstaande foto is ter illustratie en betreft niet de locatie van dit kapadvies

Kapadvies Faunuslaan e.a.

Aanleiding 

Deze aanvraag betreft de kappen van 3 bomen en het snoeien van meer van 20% van het kroonvolume van 5 andere bomen om ze duurzaam te kunnen behouden. De reden daarvan is de wegreconstructie en rioolvervanging van meerdere straten in Oude Gracht Oost. 

 

Afweging 

298 bomen werden opgenomen in de BEA van het hele projectgebied. Twee van de te kappen bomen (een plantaan en een zomereik) hebben een levensverwachting van minder dan 5 jaar. Er is dus geen compensatieplicht ervoor. Beide bomen vertonen een slechte conditie met terugstervende kronen. De derde boom in een 80 jaar oude Lindeboom (met een ‘Waardevol’ status) met een stamomtrek van 170cm. Helaas lijdt de boom ook aan terugstervende kronen en is zijn levensverwachting minder dan 10 jaar. Volgens het BEA-rapport is dit een van de drie bomen die naar verwachting zeer negatieve effecten zullen ondervinden van de rioolvervangingswerken. 

De bomen die zwaar gesnoeid moeten worden zijn 5 oude populieren. Ze tonen allemaal overbelaste takken en enkele afgestorven takken. Volgens de BEA wordt verwacht dat de kans op takbreuk bij deze populieren alleen maar zal toenemen vanwege het ouder worden van de bomen. Om de bomen te handhaven, dient het kroonvolume van de 5 populieren met meer dan 20% gesnoeid te worden. Dit zijn oude bomen met een lange levensverwachting die het waard zijn om te houden. Deze boomsoort kan ook een grotere snoeibeurt verdragen, zoals wordt voorgesteld in de kapaanvraag. 

Volgens het compensatieplan worden 9 nieuwe bomen aangeplant en bij de te behouden bomen wordt er geïnvesteerd in de ondergrondse groeiplaats. Naast de toevoeging van nieuwe bomen zal er ook zo'n 3700 m2 groen worden toegevoegd waardoor de bomen allemaal in het groen komen te staan. 

 

Conclusie 

Rekening houdend met bovengenoemde redenen is TGE het eens met dit kapaanvraag. We erkennen de inspanningen van de gemeente om de 5 oude populieren te behouden door ze een snoeibeurt te geven. 

 

Begeleidende foto; Kosmoslaan, door Bea Straver