kapadvies Keizersgracht

Resultaat: Positief
Type: Kapadvies
Jaar: 2021
kapadvies Keizersgracht

Het betreft de voorgenomen kap van een Linde (Tilia Europaea). Het is een monumentale boom van 110 jaar oud met een hoogte van 18-24 meter en een stamdiameter van 60-80 centimeter.

Aanleiding

De boomverzorger heeft houtrot en een zwam in de voet geconstateerd. Nader onderzoek van Cobra heeft geresulteerd in de volgende bevindingen:

In de stam van de boom is op een hoogte van circa 3 m een inrottende snoeiwond aanwezig. Deze is eerder onderzocht, en levert geen risico op.

Op de stamvoet is een omvangrijke schade aanwezig met op één zijde een vruchtlichaam van reuzenzwam. De bast is verdwenen of afgestorven. Wij hebben de stamvoet vrijgegraven en de boom geïnspecteerd. Wij hebben daarbij gebruik gemaakt van een onderzoekshamer en prikstok.

Circa 75% van de omtrek en wortelaanzetten onder maaiveldniveau is aangetast. De schade is daarmee zo groot dat het risico op breuk of windworp groot is.

Er is sprake van een verhoogd risico voor de omgeving.

Onderstaande foto’s geven een beeld van de boom en haar locatie.

Afweging

De conditie en vitaliteit van de boom is zeer slecht. De aantasting van de houtrot en de reuzenzwam is onomkeerbaar. Bovendien staat de boom op een hoog risico locatie. Handhaving is volgens de boom expert onverantwoord.

Al met al vindt TGE de kap van de boom gerechtvaardigd.

Conclusie

TGE staat positief tegenover de kap omwille van de openbare veiligheid. Wij vragen wel om compensatie te overwegen. Tevens vragen wij om, voor zover mogelijk, duidelijk naar de omgeving te communiceren dat deze boom gekapt wordt en waarom.  

Uitgelichte foto bij dit artikel is genomen op 25-10-2021, na de kap van de boom, door Bea Straver.