Kapadvies Kempensebaan

Resultaat: Positief
Type: Kapadvies
Jaar: 2018
Kapadvies Kempensebaan Het advies luidt: positief Het betreft de kap van 12 rode paardenkastanjes langs de Kempensebaan in Villapark De Laak, Tongelre.

Aanleiding

Langs de noordelijke rijbaan in de Kempensebaan staan 12 rode paardenkastanjes. De gemeentelijke boombeheerder is voornemens deze bomen te kappen en te vervangen. Dit omdat de kastanjes zijn aangetast door de kastanjebloedingsziekte waarmee ze een verhoogd risico vormen voor schade aan personen en eigendommen. De locatie van de kastanjes is weergegeven in de afbeelding hieronder.

Afweging

Trefpunt Groen Eindhoven heeft de kastanjes ter plaatse bekeken en beoordeeld. De bomen vertonen nagenoeg alle kenmerken van een verder gevorderd stadium van de paardenkastanjebloedingsziekte: roodbruine kleur op de schors, dood hout, afwezigheid van fijne vertwijging, schors dat gemakkelijk van de stam valt. De conditie en het ziektebeeld van de paardenkastanjes zijn helaas onomkeerbaar. Behoud van de bomen zou leiden tot verhoogde gevaarzetting met een onacceptabel risico voor schade aan personen en eigendommen.

Conclusie

Gezien de ver gevorderde aantasting van de paardenkastanjebloedingsziekte is het kappen en vervangen van de kastanjes langs de Kempensebaan een terechte keuze. Trefpunt Groen Eindhoven adviseert nieuwe kastanjes terug te plaatsen, inclusief het verbeteren en het verruimen van de groeiplaatsen. Dit zal de ontwikkeling van de nieuwe bomen ten goede komen waarmee het beeld zich op de langere termijn zal herstellen. Joop van Hout en Lieke Stoffelen