Kapadvies monumentale boom Anne Frank plantsoen

Resultaat: Positief
Type: Kapadvies
Jaar: 2023
Kapadvies monumentale boom Anne Frank plantsoen

Aanleiding

Deze aanvraag betreft de kap van een monumentale boom (moseik, Quercus cerris) in het Anne Frankplantsoen door veiligheidsredenen.


Afweging

Het bij de aanvraag bijgevoegde boomveiligheidsrapport is aangeleverd met daarin de resultaten uit een trekproef. Uit dit onderzoek is het duidelijk dat de boom instabiel is en gevaar loopt om te vallen in een storm met harde wind.


Het Anne Frankplantsoen is een erg populaire plek, met veel mensen die er langskomen of verblijven; de boom in kwestie staat naast een wandelpad, dus de bezorgdheid over de veiligheid van mensen is begrijpelijk.


In de kapaanvraag - en ook bevestigd door de gemeentelijk boombeheerder - staat dat andere oplossingen (zoals de boom zorgvuldig om te trekken en aan te aarden) zullen worden geprobeerd voordat de boom wordt gekapt, en dat dit een laatste optie zal zijn. De mogelijkheden om de dode boomstam ter plaatse te laten staan (als de veiligheidsomstandigheden dat toelaten), of om de dode boomstam elders te gebruiken, liggen ook op tafel.


Conclusie

Wij zien de noodzaak van de kap terug in het boomveiligheidscontrole en gaan daarom akkoord met de kap, als de andere mogelijkheden om de boom te redden niet lukken