Kapadvies Neckerspoel

Resultaat: Positief
Type: Kapadvies
Jaar: 2023
Kapadvies Neckerspoel

Aanleiding 

Het gebied rondom het station, gaat de komende jaren volledig op de schop. Om ervoor te zorgen dat Eindhoven Centraal ook met de fiets goed bereikbaar blijft, gaan de gemeente Eindhoven medio 2024 een grote, tijdelijke fietsenstalling plaatsen aan de noordzijde van het station. Deze zal gerealiseerd worden op de plek van de huidige fietsenstalling Neckerspoel en zal plaats bieden aan ruim 3700 fietsen. Om deze nieuwe stalling te realiseren is het nodig om 12 bomen te vellen. 

Figuur 1 - het projectgebied aan de noordzijde van Eindhoven Centraal Station 

Afweging 

De 12 bomen moeten worden gekapt vanwege de uitbreiding van de fietsenstalling en vanwege een aanpassing van de fiets- en voetpaden. Dit zijn 8 platanen (Platanus x hispanica), 3 amberbomen (Liquidambar styraciflua) en een valse Christusdoorn.  

De gemeente heeft zich goed ingespannen om haar plannen aan te passen en zoveel mogelijk bomen te behouden. Het resultaat is dat er 7 bomen blijven staan. Van sommige zal de groeiplaats worden verbeterd. Vanwege de voorspelde werkzaamheden rond het centraal station en het busstation in de komende jaren is het planten van nieuwe bomen op dit moment niet mogelijk of ideaal. De volledige compensatiewaarde (34.489 euro) zal worden gestort in het Bomen Compensatie Fonds. 

Conclusie 

Rekening houdend met de broodnodige extra ruimte voor fiets parkeren naast het trein- en busstation is TGE het eens met deze tijdelijke oplossing en met deze kapaanvraag. We hopen dat dit een aanmoediging zal zijn voor het gebruik van het openbaar vervoer en de fiets als vervoermiddel in Eindhoven. 

We verwachten dat de mogelijke groeiplaatsverbeteringen voor de resterende bomen zo snel mogelijk plaatsvinden. 

Aanvullend advies 

Aangezien er met deze tijdelijke oplossing veel meer extra fietsparkeerplekken komen, moedigen we de gemeente aan om na te denken over mogelijke oplossingen om te voorkomen dat mensen hun fietsen en brommers bovenop de resterende groenstroken parkeren (bijv. kleine barrières).