Kapadvies Parklaan 20

Resultaat: Positief
Type: Kapadvies
Jaar: 2022
Kapadvies Parklaan 20

Aanleiding

Het betreft de kap van een Beuk aan Parklaan 20. De beuk staat op particulier terrein in een wijk met het predicaat ‘groen bepalend’. De eigenaar van de boom heeft advies ingewonnen bij diverse tuinmannen en vraagt n.a.v. dit advies een kapvergunning aan.

Afweging

Op de foto’s is duidelijk te zien dat de boom direct gevaar oplevert. De zwakte is niet van gisteren. De beuk is zichtbaar ziek en heeft inderdaad zwammen onderaan de stam, waaronder de tondelzwam.

Compensatie

Herplant lijkt ons zeker aan de orde. De parklaan ligt in een groen bepalend plangebied en er is voldoende ruimte voor. De huidige boom staat zodanig solitair dat er geen buurboom is die de ruimte kan benutten. De tuin is onderdeel van een groen beeldbepalend gebied, en van belang voor de ecologische structuur van de stad. Wij zien bij voorkeur een inheemse boom terug geplant worden, het liefst meerdere.

Conclusie

Wij geven per direct toestemming voor het verwijderen van de boom, hij levert direct gevaar op. Echter zouden wij graag compensatie van de boom zien, in de vorm van een inheemse boom om bij te dragen aan de ecologische structuur in een groen bepalend plangebied. Hierbij achten wij het van groot belang dat hier de moeite zal worden genomen om een goede plantplaats in te richten, om de nieuwe boom een grote kans van slagen te geven.

Foto: Particulier eigendom