Kapadvies Pasqualinistraat

Resultaat: Negatief
Jaar: 2018
Kapadvies Pasqualinistraat Het advies luidt: negatief Het betreft de kap van 16 paardenkastanjes aan de Kapadvies Pasqualinistraat.

Aanleiding

Aan de Pasqualinistraat staan 16 paardenkastanjes waarvan de afdeling Beheer gevraagd heeft deze te verwijderen omdat de levensverwachting < 5 jaar is en de bomen besmet zijn met de kastanjebloedingsziekte.

Afweging

In tegenstelling tot de afdeling beheer hebben wij de bloedingsziekte niet aangetroffen. Het zou kunnen dat deze aanwezig is maar niet te ontdekken valt aan de roodbruine kleur op de schors. Dat enkele bomen breukgevoelig zijn heeft de storm van 18 januari laten zien. Er zijn twee bomen gesneuveld en de restanten van zwakke takken liggen op de grond. De bomen zijn alle waardevol. Het feit dat ze een storm overleven met een windkracht 10 (landinwaarts) geeft aan dat ze minder slecht zijn dan ingeschat. Verder begint de paardenkastanje te verdwijnen in het straatbeeld. Oudere exemplaren overleven vaker een besmetting.

Conclusie

TGE pleit voor behoud van de bomen. Mocht de kastanjebloedingsziekte toeslaan of heviger worden vormt dit nog geen direct gevaar. Joop van Hout en Lieke Stoffelen