Kapadvies Wegendoornlaan 2A

Resultaat: Positief
Type: Kapadvies
Jaar: 2023
Kapadvies Wegendoornlaan 2A

Aanleiding

Het betreft de kap van een acacia aan de wegendoornlaan 2A. Er is al een tak afgebroken na sneeuwval. De boom staat in de tuin van een kleinschalig zorginstelling voor jongeren met een verstandelijke beperking. De gevaarzetting is voor de eigenaar het probleem en rede voor de aanvraag.

 

Afweging

Wij beoordelen de boom op de foto en zien dat deze inderdaad op is. Hoe heeft het zo ver kunnen komen? Wij vermoeden dat de menselijke druk op de ruimte het wortelgestel van de boom zeer heeft beschadigd. De bouw van de schuur zal daar wellicht aan bijgedragen hebben. Wij zien het gevaar en begrijpen de reden voor de aanvraag.

 

Advies

Volgens de regelgeving mag de boom geveld worden. Wij adviseren de boom te vellen. Volgens het groenbeleid aangaande Schuttersbosch beveelt TGE de eigenaar aan om enkele bomen ter vervang aan te planten, opdat Schuttersbosch een bosachtig karakter terug mag winnen. Dit kan slechts bereikt worden door de medewerking van alle huiseigenaren en bewoners.

Een optie is om de Robinia pseudoacacia te ontkronen op 3 meter hoogte. Wellicht kan de boom nog langer mee doen.

 

Conclusie

Wij gaan akkoord met de kap en bevelen aan de boom te vellen. Daarnaast doen wij de aanbeveling om enkele bomen terug te plaatsen vanwege het groen beeldbepalend karakter van de wijk schuttersbosch.