Reactie TGE Voorontwerp bestemmingsplan IV Binnenstad

Resultaat: Positief
Type: Bestemmingsplan
Jaar: 2022
Reactie TGE Voorontwerp bestemmingsplan IV Binnenstad

Aanleiding

Aan de Vestdijk zijn plannen voor de bouw van de Nieuwe Eindhoven. Het plangebied ligt in het centrum deel van de binnenstad van de gemeente Eindhoven en wordt begrensd door de Vestdijk (westzijde), de Raiffeissenstraat (zuidzijde), het extended stay hotel 'The Little Grant' en 'De Groene Toren' (noordzijde) alsmede het openbaar gebied en de Pathé bioscoop Eindhoven (oostzijde).


Waar nu nog een parkeerplaats gesitueerd is, wordt in de toekomst een woontoren ontwikkeld geplaatst op een ‘groene sokkel’ en omgeven door een stadstuin die aansluit bij de vergroening van de Vestdijk.

TGE is door middel van beginspraak van het begin betrokken bij de plannen. Mede op ons advies hebben de betrokken (landschaps-)architect en projectontwikkelaar het oorspronkelijke plan aangepast zodat de bestaande bomen aan de oostzijde behouden kunnen blijven.


Afweging

Het plan voorziet in een groene invulling op 4 niveau’s. De stadstuin, publieke balkons, private balkons en een groen dak, waardoor er in totaal 1440m2 groen wordt toegevoegd aan het huidige plangebied. De beplanting zal bestaan uit inheemse aanplant die aansluit bij de eerdere vergroening
van de Vestdijk. Een additionele plus is dat dit groen zal worden bewaterd, door middel van druppelirrigatie en/of beneveling, met regenwater dat zal worden opgevangen met een speciaal daarvoor aangelegde waterbuffering.
De bestrating in de binnentuin is waar mogelijk halfverhard. Voor de balkons wordt gekozen voor een gesloten bladbedekking in diverse soorten.

Conclusie

Gelet op de verdichtingsopgave die er ligt voor de binnenstad, is De Nieuwe Eindhoven een prima voorbeeld van hoe dit aan te pakken, met veel groen op het maaiveld en de Eindhovense laag. Goede omgang met water, duurzaamheid en natuurinclusiviteit. Trefpunt Groen Eindhoven staat positief tegenover het VO bestemmingsplan IV Binnenstad.