Ah! Daarom is de Vestdijk afgesloten voor doorgaand verkeer!

 • Datum: 16 oktober 2017
 • Je zult het ongetwijfeld gemerkt hebben; enkele maanden geleden is de Vestdijk afgesloten voor doorgaand verkeer. En ook al lijkt deze actie misschien veel op pesterijen van het stadsbestuur… dat is het toch niet. De werkelijke reden is onze gezondheid!

  Verlies aan gezonde levensjaren

  Ook al zie je het niet direct, de milieubelasting (lucht, geluid, bodem) in Eindhoven is dramatisch slecht. De Nederlandse Gezondheidscommissie heeft een instrument ontwikkeld om deze milieubelasting in beeld te brengen: De Milieu Gezondheids Risico Indicator (MGR-indicator). De MGR is een indicator voor de ziektelast per persoon per jaar door een bepaald niveau van milieubelasting.

  7 sigaretten per dag

  In Eindhoven ligt de MGR gemiddeld op 6,36 %. Dit is hoger dan het Nederlands gemiddelde van 5,74 %. In het centrum van Eindhoven ligt de MGR zelfs nog een stukje hoger, op 6,68 %. Het overgrote deel van deze ziektelast wordt veroorzaakt door de slechte luchtkwaliteit in Eindhoven. Er zit heel veel fijnstof, stikstofdioxide en roet in de lucht. Zo veel dat mensen last krijgen van hun longen. Het wonen in de binnenstad van Eindhoven zou zelfs gelijk staan aan het roken van 7 sigaretten per dag! Dat klinkt niet best…

  Iets doen aan de luchtkwaliteit

  Vandaar dus dat het stadsbestuur heeft besloten om iets aan die luchtkwaliteit te doen. Op kaart hieronder kun je aflezen hoe hoog de MCR is op elke plek in de stad. Hier is zichtbaar dat de MGR waarde op veel plekken meer dan 11 % is!

  Wat betekent dat nu precies?

  Stel je bent de gelukkige bewoner van een pandje aan de Aalsterweg. Dan is 11 % procent van alle kwaaltjes die je in een jaar gemerkt of ongemerkt oploopt toe te schrijven aan jouw woonmilieu. ‘Een frisse neus halen’ krijgt dan opeens wel een heel andere betekenis! De komende tijd wordt de Vestdijk aantrekkelijker gemaakt; groener door de aanplant van bomen en er komt veel meer ruimte voor voetgangers. Dus wanneer je de volgende keer baalt van die afgesloten Vestdijk… denk dan nog eens terug aan de MGR-indicator. Wat was het ook alweer? Iets met mijn gezondheid… Ahja! En al is het Trefpunt niet direct betrokken geweest bij dit plan en de uitvoering, wij ondersteunen het natuurlijk van harte!

  (foto Vestdijk door Bea Straver)

  Advies Bestemmingsplan V De Bergen

  Lees meer
  De Vestdijk wordt een stuk groener

  Lees meer
  Update Clausplein

  Lees meer
  Een veilige èn groene Boschdijk!

  Lees meer