De Lepper eik

 • Datum: 17 december 2019
 • Wat is hij mooi he?! Deze zomereik in Blixembosch, Woensel Noord. De eik staat op het voormalig perceel van de opa van een betrokken Eindhovenaar. Hij wist een van onze partners uit de Werkgroep Groen (Herni van Abbestichting) te vinden en deelde zijn liefde, maar ook zijn bezorgdheid, voor de boom met hen. En zo ging het balletje rollen…

  160 lentes jong

  Begin november bezochten we de eik. Verscholen in de oude bosgordel tussen diverse andere mooie oude bomen en struiken staat deze eik die al zo’n 160 lentes mee heeft mogen maken en een omvang heeft van ruim 4 meter! De bosgordel is een restant van het groen rond het oude buurtschap dat hier ooit stond.  

  De Leppereik in juli

  Bescherming

  Gezien de voorgenomen ontwikkelingen in Blixembosch, de droogte van afgelopen zomer en hevige stormen waar we mee te kampen hebben gehad was er ook enige bezorgdheid over het toekomstperspectief van de boom. Bij de gemeentelijke boombeheerder hebben we het ‘paspoort’ van de boom opgevraagd en de beschermde status gecontroleerd. Gelukkig bleek de boom bekend en zijn betrokkenen op de hoogte van de monumentale status. Ook lijkt de boom in een gezonde conditie te zijn, mede door directe aanwezigheid van zijn trouwe kameraden om hem heen. Wat er in de toekomst ook mag gebeuren in Blixembosch, Trefpunt Groen Eindhoven zal zich inzetten om de bosgordel, waar de boom onderdeel van is, als historische drager mee te nemen in het nieuwe landschap. 

  De Lepper eik

  Opa heette Adriaan de Lepper. Hij woonde op Hoeve 15 in Son. Opa was erg gehecht aan die boom en omdat Adriaan de Lepper geboren is in 1867 zou het best kunnen dat naar goed gebruik de boom bij zijn geboorte is geplant. 

  De familie van Adriaan de Lepper en Dian van den Boer

  Leuk he?!: Bomenverhalen! Heb je ook een mooi bomenverhaal? Deel deze met ons! Stuur je verhaal naar info@trefpuntgroeneindhoven.nl.

  Reactie op bestemmingsplan HOV-baan Marathonloop – de Schakel

  Lees meer
  Groen Schoolplein voor basisschool de Talisman

  Lees meer
  Urban Farming: Het Voedselbos

  Lees meer
  Interactive Online webinars: Urban Farming in Eindhoven

  Lees meer