De Vestdijk wordt een stuk groener

 • Datum: 31 januari 2018
 • Automobilistje pesten, een complete chaos… Er zijn zo al wat dingen gezegd over de afsluiting van de Vestdijk. Eerder berichtten we al waarom de Vestdijk is afgesloten voor autoverkeer. Dat heeft alles te maken met onze gezondheid. In het centrum van Eindhoven is de luchtkwaliteit erg slecht. Fijnstof, stikstofdioxide en roet zijn de boosdoeners. Om iets te doen aan die luchtkwaliteit gaat de gemeente de hele Vestdijk (van het 18 septemberplein tot aan de Stratumsedijk) herinrichten. Maar gezondheid is niet de enige reden. Ook het veranderende klimaat, de bereikbaarheid van de binnenstad en een aangenamere plek om er te zijn, zijn redenen om de Vestdijk aan te pakken.

  Vorige week kregen we van de gemeente een kapaanvraag binnen. Voor de herinrichting van de Vestdijk wil de gemeenten 62 gleditia’s kappen. Aan ons de vraag om daar een advies over te geven. We kennen de bomen op de Vestdijk goed en weten dat ze  ‘stil’ staan in hun groei. Dat komt omdat hun wortels geen plaats hebben. De bomen gaan niet dood, maar groeien doen ze ook niet meer. Ze betekenen daarom (te) weinig voor de opname van fijnstof of het bestrijden van hitte. Ons advies is dan ook, ook al doet het altijd een beetje pijn, om de bomen te kappen en ruimte te maken voor meer groen, meer bomen en betere groeiplaatsen.

  Van de 104 bomen die er nu staan, worden er dus 62 gekapt. In de plaats van de gleditia’s komen 120 nieuwe bomen (pdf, 26kB) terug. Die bomen krijgen ruim bomenaarde om te kunnen groeien. Er is zo genoeg plek voor de wortels èn voor water als het hard regent. De bomen komen in groenstroken te staan (zie afbeelding). In plaats van de 350 m2 groen nu, is er straks 5200 m2 groen aan de Vestdijk. Iets waar wij als Trefpunt erg blij mee zijn natuurlijk!

  Het is nog niet duidelijk wanneer de bomen gekapt worden en de herinrichting start. Houd deze website en onze Facebookpagina goed in de gaten!

  Advies Bestemmingsplan V De Bergen

  Lees meer
  De Vestdijk wordt een stuk groener

  Lees meer
  Update Clausplein

  Lees meer
  Een veilige èn groene Boschdijk!

  Lees meer