Een groen Clausplein!

 • Datum: 9 juni 2020
 • Na jaren wachten is het eindelijk zover: Het Clausplein is groen! Samen met Lieke namen we er een kijkje.

  De gemeente Eindhoven deed in vorige jaren onderzoek naar kansrijke plekken om onze binnenstad groener te maken. Het Clausplein bleek daar een goede locatie voor. “Een mooi plan!”, dachten wij. Als Trefpunt Groen dachten we mee over de nieuwe inrichting ervan, de gemeente bepaalde het uiteindelijke ontwerp. Lieke: We hebben ons sterk gemaakt voor een klimaatadaptieve ontmoetingsplek in de binnenstad waar ruimte is voor biodiversiteit, schaduw én voor waterberging. We zijn tevreden over hoe het plein er nu bij ligt.”

  Waterberging én watervoorziening

  Het Clausplein ligt op het dak van de parkeergarage. Lieke: “Vroeger was de gedachte dat er geen groen mogelijk was op zo’n dak. Na onderzoek bleek dat wel het geval.” Onder het huidige groen vind je een waterberging van 2000 vierkante meter aan gerecyclede plastic kratjes. Die vangen het regenwater van het plein en van het dak van de Witte Dame op, waarna de planten en bomen het kunnen opnemen. Het overtollige water stroomt naar het regenwaterriool. Op de kratjes ligt een speciale mix van grondstoffen. Via aangebrachte steenwollen kokertjes kunnen de bomen en planten het water opzuigen en gebruiken. Diezelfde waterberging verdampt en verkoelt hiermee ook het terrein.
  In dit interview met wethouder Rik Thijs lees je daar meer over.

  Beplanting

  Qua beplanting is gekozen voor een grasveldje en biodiversiteit. Je vindt er diverse grassen, bomen en verschillende insectenminnende planten. Wie een vlak terrein verwacht, staat verrast te kijken: er zijn heuveltjes op het terrein gebracht om plantenwortels voldoende ruimte te geven. Zonder deze hoogte zouden ze te snel op de waterberging stuiten. Qua bomen koos de gemeente voor vliegdennen omdat deze verwijzen naar de inheemse zandgronden rondom Eindhoven. Ook vangen ze fijnstof op van het omringende verkeer en blijven ze in de winter groen.

  Ontmoetingsplek

  Lieke: “We stelden ons een Clausplein voor waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Waar je (tussen het winkelen door) gaat zitten en kunt ontspannen. Ook is het voor zowel omwonenden als werkenden, een mooie plek om wat groen op te snuiven. Groen- en natuurbeleving was dan ook een doel op zich. Je zit midden in de stad, maar het voelt toch groen! Ik ben tevreden als ik zie wat het resultaat is. Op een zonnige dag zie je hier kinderen spelen en volwassenen lekker op de bankjes zitten. En dat is precies wat we wilden!”

  Foto: Bea Straver

  De geheimen van Tom & Judy’s huis

  Lees meer
  Zomersluiting

  Lees meer
  Een groene groet!

  Lees meer
  Bestemmingsplan XII Strijp binnen de Ring 2007 (Hartje Eindhoven)

  Lees meer