Even bomen met… Vincent Wittenberg

 • Datum: 30 januari 2017
 • Toen Vincent ging studeren kon hij kiezen tussen Amsterdam en Eindhoven. Gelukkig voor ons koos hij voor Eindhoven en de Designacademie.

  Vincent werkt nu als ontwerper aan sociale projecten in de publieke ruimte. Hij is mede-initiatiefnemer van de beweging Gewildgroei en van de Vrienden van het Gloeilampplantsoen.

  Gewildgroei

  “Bij ontwerpen denken mensen vaak in oplossingen en eindbeelden. Ik geloof daar niet in. Ik ben geïnteresseerd in processen. Gewildgroei gaat over de tegenstelling tussen hoe de natuur werkt en hoe de mens denkt. Die tegenstelling is de basis van veel problemen in de wereld. Met Gewildgroei werken we aan een mindswitch. We proberen mensen anders te laten kijken naar spontane vegetatie in de stad, door deze op een andere manier te kaderen. Wij stellen dat de stad wilde planten nodig heeft en dat deze deel zouden moeten uitmaken van het ontwerp van de stad.“
  Op de foto zie je Vincent, links, bij zijn Gewildgroei-mobiel. Als je op de foto klikt, kun je meer lezen over Tegenlicht en het project Gewildgroei.

  Bekend terrein

  “Ik ben geen productontwerper. Ik ben geïnteresseerd in wat een object doet, hoe het een plek kan veranderen”. Een mooi voorbeeld van die interesse is zijn afstudeeropdracht ‘Bekend Terrein’. Vincent vertelt: “Een deel van de wijk waar ik op dat moment woonde en die gesloopt zou worden. Al voordat de sloop startte werd bekend dat het terrein minimaal 1,5 jaar braak zou komen te liggen. Ik ben gaan onderzoeken wat we zouden kunnen doen met het braakliggend stuk. Hoe we dat zouden kunnen gebruiken om de buurt te activeren…”

  Wit tuinhek

  Geïnspireerd door de hekjes bij alle tuinen van de te slopen wijk, kwam hij uiteindelijk op het idee om het stalen hekwerk te vervangen door een uitvergrote versie van een van die tuinhekjes met 2 grote poorten. “Het is niet alleen een afscheiding, het kondigt ook iets aan. Het witte hek hebben we samen met de buurt gemaakt, in één dag was het klaar!”

  Volkstuin en theetuin

  “Op het terrein ontstonden initiatieven als volkstuintjes, een Turkse theetuin en een speeltuin, georganiseerde en spontane acties. Tegen alle verwachtingen in bleef het hek wit en hebben we 2,5 jaar gebruik kunnen maken van het terrein. In overleg met de ontwikkelaar en de sloper zijn veel waardevolle, oude bomen, die in de achtertuinen stonden, ook nog 2,5 jaar blijven staan. In de wijk was namelijk heel weinig groen. Ik heb ook voorgesteld of het niet mogelijk was om de bomen in het nieuwe plan Celsius in te passen, maar dat is niet gelukt. In de wereld van de planning werken ze het liefst met een leeg blad.”

  Bomen klimmen en hutten bouwen

  Op de vraag of hij groen altijd al belangrijk heeft gevonden, antwoordt Vincent: “Ik kom uit de achterhoek. Ik zat op een kleine school in het buitengebied. We hadden heel veel ruimte om buiten te spelen. In de stad, en dat merk ik nu aan mijn eigen kinderen, is dat toch anders. Wij konden gewoon naar buiten gaan, de wereld ontdekken, in bomen klimmen en hutten bouwen.”

  Gloeilampplantsoen

  Hij kwam het eerst in contact met het Trefpunt Groen Eindhoven door het Gloeilampplantsoen. “Ik werd gevraagd mee te denken over Station Beukenlaan. Na een klanttevredenheidsonderzoek door de NS stond station Beukenlaan stond op de een na laatste plek. Zelfs mensen die er vlakbij wonen gaan naar het CS, omdat ze zich onveilig voelen op station Beukenlaan. Als je iets met een plek wilt doen, dan moet je ook naar de omgeving kijken. Zo kwamen we bij het Gloeilampplantsoen uit. Veel mensen lieten daar hun hond uit, de sociale oren en ogen dus die een plek veiliger kunnen maken. We kwamen erachter dat het ooit een heel mooi plantsoen was, een vergeten stukje Eindhoven.”

  Symbolisch gekraakt

  “We wonnen een geldprijs om het plantsoen aantrekkelijker te maken. We hebben de paden opgeknapt en van het geld dat over was, hebben we een lunchwandeling gehouden. Het Trefpunt en de Henri Van Abbestichting waren daar ook bij. Zo zijn de Vrienden van het Gloeilampplantsoen ontstaan. Toen het te koop stond hebben we het symbolisch gekraakt. Net op die dag hoorden we dat het onderhands verkocht was. Niet aan de gemeente zoals we gehoopt hadden. En daarna begon de heisa. In het begin dachten we nog dat we het, tijdelijk, nog wel zouden kunnen gebruiken. Dat is dus anders gelopen, er staat een hek omheen. Ironisch bijna, veel van de projecten waar ik aan werk gaan over grenzen, letterlijk èn figuurlijk.”

  Waakhond van groen

  “Ik was op vakantie toen de bulldozers door het park gingen. Ik heb meteen Joop gebeld en hij was al onderweg. Zo hoort het ook als waakhond van het groen in Eindhoven. Niet alleen Joop, maar bij het Trefpunt zitten meer mensen die hun mening niet onder stoelen of banken steken. Die mensen heb je echt nodig, anders wordt het een slappe hap. Er wordt natuurlijk wel gestreden voor de groene zaak. Als Vrienden van het Gloeilampplantsoen staan we nu even aan de zijlijn. We gaan niet met de nieuwe eigenaar onderhandelen of er wel of niet gebouwd mag worden. Dat is niet onze rol. Daarbij voelen we er niets voor om draagvlak voor zijn plannen te creëren. Voor ons is het een groene plek, punt. Als er acties zijn om die plek onder de aandacht te brengen dan zijn we er natuurlijk meteen bij. De plek is een mooi verhaal, historie. Dat zou je moeten koesteren.”

  Olga is onze nieuwe collega!

  Lees meer
  De Lepper eik

  Lees meer
  Uitnodiging lezing Matthijs Schouten 27 november

  Lees meer
  Trefpunt gaat de koers bepalen voor komende jaren

  Lees meer