Even bomen met… Mado Ruys

 • Datum: 18 maart 2019
 • Na haar studie voor medisch bioloog ging Mado Ruys bij Rijkswaterstaat werken. Ze heeft daar heel wat ‘a-typische’ projecten op haar naam staan. Want, zo zegt ze zelf: “Routine, dat is niets voor mij. Dan ben ik meteen weg.”. Buiten haar huidige werk als strategisch adviseur Duurzaamheid bij Rijkswaterstaat is ze ook duo-fractievoorzitter van Water Natuurlijk bij Waterschap de Dommel. Ze woont met haar man en 2 kinderen in Waalre. In deze ‘Bomen met…’ vertelt Mado over haar studie, werk en haar grote liefde voor water en natuur. 

  “Ik ben opgegroeid in Ulvenhout, een prachtig dorp. Als klein kind zat ik altijd in het bos van de landgoederen in Breda. Je hebt daar Hondsdonk, Anneville en Luchtenburg. Ik ben echt groot geworden met buiten spelen en paardrijden in bossen en weilanden. Vanaf mijn zesde reed ik op een kleine pony van een boer. Er zijn seizoenen geweest dat ik 2 of 3 keer per dag naar die pony ging. Ja, natuurlijk weet ik haar naam nog, ‘Simoontje’! Ik rij nog steeds paard. Dat is m’n grote hobby en energizer. Mijn beste ideeën ontstaan op het paard én op de fiets.”

  Club van Rome

  “Mijn opa van mijn moeders kant was dierenarts. Het milieu-denken zit diep in mijn genen. Hij gaf me als klein kind al de boeken van de Club van Rome. Ik heb getwijfeld om ook dierenarts te worden. Maar na een stage van een week in de veehouderij zag ik dat het alleen om het profijt ging. Ik ben medische biologie gaan studeren in Utrecht. In die studie leerde ik wat ik wilde weten: wat gezondheid en wat ziekte is. Alleen was het allemaal gericht op het doen van onderzoek. Werken in een witte jas in een ziekenhuis of in de farmaceutische industrie? Ik wist dat ik daar niet gelukkig van werd. Daarom koos ik ecotoxicologie, de vergiftigingsleer van het ecosysteem, bij mijn studie. Mijn eerste onderzoek bij Rijkswaterstaat ging over toxische stoffen in de voedselketen van het zeemilieu. Via dat onderzoek ben ik bij de afdeling Water in Rotterdam terecht gekomen. En daar zat ik ontzettend snel op mijn plek.”

  Kleine stapjes

  “Een van mijn eerste projecten ging over de Haringvlietsluizen om ‘de deur op een kiertje’ te zetten. De sluizen waren aangelegd om het zeewaterbuiten te houden. Met een klein team kregen we het voor elkaar dat we 5 maanden lang brak water van zee mochten binnenlaten in het Haringvliet. Meteen zagen we de effecten op het ecosysteem en daar werden we echt superblij van. In de Biesbosch en zelfs in Duitsland vingen vissers andere soorten vissen zoals stekelbaarsjes. Dat is echt wat mij drijft, de veerkracht van de natuur. Soms moet je genoegen nemen met kleine stapjes, maar als ze maar in de goede richting zijn. Uiteindelijk heeft ons onderzoek mede de basis gelegd voor het Kierbesluit dat onlangs, 24 jaar later, is ingesteld.”

  Zure regen en gat in de ozonlaag

  “Ja, dat geldt ook voor de klimaatverandering. Veel dingen gaan nog niet goed, maar ook een heleboel dingen wel. Dat is wat mij hoopvol stemt. Nadat in de jaren ‘60 vliegende vogels dood uit de lucht in de Waddenzee vielen, zijn PCB’s en DDT verboden. De water- en waterbodemkwaliteit is duidelijk verbeterd.De zure regen en het gat in de ozonlaag hebben we ook merendeels opgelost. Het zijn voorbeelden, dat als mensen weten waarom verandering belangrijk is, dat ze dat ook doen. Maar we moeten wel onze verantwoordelijkheid nemen. We leven al langer met een te grote milieu-voetafdruk en we daar zien we nu de klimaatimpact van. Veel vliegen, spullen kopen en vaak vlees eten… Ja, dat levert bij mij aan de keukentafel ook weleens discussies op.” (Lacht)

  Zelfgekozen gebondenheid

  “Juist het bijzonder houden vanzoiets als vliegen, vind ik een belangrijke waarde. Dat is iets waar ik de laatste tijd nog meer mee bezig ben, bewuster keuzes maken en meer waarderen en betekenis geven aan waar ik wel voor kies. Ik heb een mooie overtuiging van mijn vader meegekregen: echte vrijheid is zelfgekozen gebondenheid. Dat klopt als een bus. Als je ergens voor gekozen hebt, geeft dat rust en ruimte. Het is psychologie van de koude grond, maar ik denk dat door keuzes te maken je dichter bij je eigen kracht komt. En die heb ik je ook nodig, want keuzes zijn lang niet altijd gemakkelijk.” 

  Water is de basis

  “Je kunt als mens echt het verschil maken, daar ben ik van overtuigd. Dat is wat ik probeer te doen met mijn werk voor Water Natuurlijk in het bestuur van Waterschap De Dommel. Water is het begin van alles en de basis voor alles wat leeft. We bestaan zelf voor 70% uit water! De fractie zoet water op de aarde is zo ongelooflijk klein en daar moeten we wel goed mee omgaan. Door de droogte van afgelopen zomer zijn er veel planten en dieren gestorven en het grondwater is nog steeds niet voldoende aangevuld. Goed waterbeheer door de waterschappen is ontzettend belangrijk, want we hebben veel prachtige natuur hier in Brabant. Waarom ik zoveel van natuur en water hou? Ik kan het niet zeggen. Ik zou gewoon niet zonder kunnen!”

  Foto’s door Bea Straver

  Verkiezingen

  20 maart zijn de waterschapsverkiezingen. Weet je niet op welke partij je moet stemmen? Ga naar www.dommel.nl/verkiezingen

  Even bomen met…

  Eens in de zoveel tijd bevragen we iemand met een groen hart voor Eindhoven en omstreken. Eerder kon je al een interview lezen met Tom van Duuren, Kees van de Grevenbroek, Bernard Gerard Vincent Wittenberg, Ronald van de Laar en Karel Beljaars gingen Mado al voor.

  Vacature: Coördinator

  Lees meer
  Mezenkasten & biodiversiteit tegen eikenprocessierups

  Lees meer
  Herstel natuur Genneper Parken

  Lees meer
  Jaarverslag 2019

  Lees meer