Even bomen met… Philip Beekman

 • Datum: 21 augustus 2018
 • Wie afgelopen 8 maart bij het Grote Eindhovense Duurzaamheidsdebat was, kent Philip al als ‘Grootouder voor het Klimaat’. Philip is geboren in Amsterdam en studeerde hier in Eindhoven aan de Technische Hogeschool. Na eerst in Gouda en Reeuwijk te hebben gewoond, heeft hij hier een huis gekocht dat hij op dit moment energieneutraal aan het maken is. Als kind maakte hij zich al druk over het energieverbruik en de manier waarop mensen omgaan met het milieu. Toen hij grootouder werd (van 2 prachtige kleinkinderen en 1 op komst), werd hij zich nog sterker bewust van de klimaatproblematiek en wil graag zijn steentje bijdragen aan een beter klimaat. Hij vertelt…

  Ik ben een beetje een denker

  “Als kind van een jaar of 11 dacht ik al na over de vraag: ’Als nu iedereen in de wereld evenveel energie zou gebruiken als wij, zou dat wel kunnen?’. Ik weet niet zo goed waar dat vandaan komt. Misschien doordat de olie op de bon moest tijdens de Suezcrisis of door mijn ouders die de oorlog hebben meegemaakt. Zij leefden erg zorgvuldig. Ze gooiden bijvoorbeeld nooit eten weg. Als kind werden we er ook regelmatig aan herinnerd dat ons huis altijd warm was. Dus over de noodzaak tot zorgvuldig om te gaan met schaarse dingen, daar ben ik wel van kinds af aan mee opgevoed. En ik ben een beetje een denker. Dat was ik als kind al.”

  De Windvogel en de Witkar

  “Toen we in Reeuwijk woonden werd daar de eerste windcoöperatie van Nederland, de Windvogel opgericht. Daar ben ik onmiddellijk lid van geworden. De oprichter daarvan kom ik nu bij de Grootouders weer regelmatig tegen. Ik was ook aangesloten bij ‘de Witkar’ in 1978. Dat was een initiatief van de provo’s in Amsterdam. Je kon elektrische autootjes ophalen bij een stationnetje en daar moest je de auto ook weer terugbrengen. De Witkar is jammerlijk mislukt omdat het computersysteem niet goed genoeg werkte. Maar toen zagen mensen dus al aankomen dat dat soort initiatieven nodig waren. Dat hoorde ook wel bij de tijdsgeest van toen, om na te denken over de toekomst en de problemen die we met z’n allen tegemoet zien.”

  Philip Beekman met kleindochter Lucy

  Het verleden lijkt vlakbij

  “Als je kinderen hebt, ben je erg bezig met het hier en nu. De kinderen moeten naar school en naar allerlei clubjes en er moet ook geld verdiend worden. Dat zijn de zaken waar de meeste ouders mee bezig zijn. Als grootouder kijk je daar net wat anders tegenaan. Mijn kleinkinderen, die halen het jaar 2100 misschien wel. Dat lijkt wel ver weg, maar ik ben nu op een leeftijd dat het verleden eigenlijk vlakbij lijkt. Ik kreeg steeds meer het gevoel van: ‘Jongens, we moeten er wel voor zorgen dat ons nageslacht ook een leefbaar leven heeft. Tegen de tijd dat ik doodga, is er nog steeds heel weinig zichtbaars aan de hand. Maar hoe zorgen we voor onze toekomstige generaties?’ Toen ik met pensioen ging, ben ik me van afvragen wat ik de komende 20 jaar nog kan toevoegen aan mijn leven, aan de mensheid en aan Nederland. Ik kwam tot de conclusie dat aandacht voor het klimaat en zorgen dat we de wereld aan ons nageslacht beter achterlaten dan we haar gekregen hebben, of op z’n minst net zo goed, dat dat eigenlijk het belangrijkste is wat ik wil en kan doen.”

  Manifest voor het Klimaat

  “Via mijn netwerk ben ik actief geworden bij 040Energie en later in contact gekomen met Marian Minnesma van Urgenda. Zij was net bezig met het oprichten van de Grootouders voor het Klimaat. Voorafgaand aan de tweede kamererkiezingen in maart 2017 hebben we een ‘Manifest voor het Klimaat’ opgesteld en aangeboden aan de politiek. Sindsdien ben ik lid van het kernteam van de Grootouders van het Klimaat van Nederland. Ongeveer 2500 grootouders hebben het Manifest inmiddels ondertekend. Vanaf het najaar 2016 demonstreren wij iedere twee weken in den Haag voor het gebouw van de Tweede Kamer. Dat willen we volhouden totdat we vinden dat er voldoende gedaan wordt aan het klimaat. En natuurlijk weten we dat we de zorg voor het klimaat met zijn allen moeten realiseren en als grootouders vinden we het ook belangrijk bij te dragen aan het algemeen bewustzijn van ieders verantwoordelijkheid daarvoor.”

  Grotere bekendheid

  “Een van de dingen die we als Grootouders willen is grotere bekendheid. We denken dat er veel meer grootouders zijn die het Manifest willen ondertekenen, maar ons niet voldoende kennen. We zijn een landelijke beweging, maar we willen ook lokaal zichtbaar zijn. Ik heb op me genomen om dat in en om Eindhoven op gang te brengen. Inmiddels hebben we 8 maart natuurlijk het Grote Duurzaamheidsdebat gehad. Nu ben ik op zoek naar leden die samen met mij acties op touw willen zetten hier in Eindhoven. Want is er nog een lange weg te gaan als het gaat om het klimaat en we zijn echt nog niet op tempo!”

  Ook aansluiten?

  Grootouders voor het Klimaat Eindhoven is nog op zoek naar leden om bijvoorbeeld voorlees- en andere klimaatacties te organiseren. Interesse? Neem contact op met Philip Beekman via philip@pbeekman.com.

  Manifest

  Je hoeft niet persé grootouder te zijn om het Manifest te ondertekenen!

  Adviezen Fatimakerk overgenomen!

  Lees meer
  Een groene straat

  Lees meer
  Bericht aan ons netwerk

  Lees meer
  Clausplein voor én na

  Lees meer