Even bomen met… Ronald van Laar

 • Datum: 6 juni 2018
 • Ronald is, buiten vrijwilliger bij het Wasven, ruim 10 jaar leraar op basisschool de Reigerlaan. Hij geeft les aan groep 1 en 2. Twee jaar geleden is de school en het buitenplein verbouwd. Het plein was grijs, een tegelveld. De groencommissie van de school vond de verbouwing een mooie gelegenheid om het anders en vooral groener aan te pakken. Inmiddels is er een hindernis van boomstammen, een insectenwal, een vlindertuin en chill-hoekjes. En het groene einde is nog niet in zicht. Ronald vertelt…

  “Toen we de plannen gingen maken voor het schoolplein, hebben ons vooral de vraag gesteld: Wat is belangrijk voor de kinderen? Want iedere dag spelen hier 430 kinderen. Er zijn kinderen die willen voetballen, rolschaatsen, rennen en sjezen. Maar er zijn ook kinderen die zich willen verwonderen en rustig ergens in een hoekje van de natuur genieten. Een schoolplein wordt standaard grijs opgeleverd. We hadden zo onze vragen en eisen. We willen eigenlijk dat kinderen zich kunnen verschuilen achter heggetjes en kunnen klimmen. Maar dat gaat niet allemaal in een jaar. We zijn nu ideeën aan het ontwikkelen en ook al aan de slag gegaan.”

  Ook de ouders helpen mee

  “Nog niet zo lang geleden was er die stakingsdag. Toen hebben we de vlindertuin helemaal gemaakt met kinderen. Zo maak je ze mede verantwoordelijk voor wat er te zien is en wat er te doen is en ze spreken elkaar ook aan: ‘Hier wordt rustig gekeken. Voetballen dat doe je daar op dat plekje. Als je wil chillen dan kan dat wel hier.’ Maar ook de ouders helpen mee. We hebben nu een aantal zaterdagen, samen met de kinderen, gewerkt. Ik heb nog niet zo lang geleden met een ouder een boot gemaakt. Daar kunnen kinderen in zitten en een rollenspel in spelen. De ene keer is het een vliegtuig en de andere keer in het een boot. Maar dat past weer in het plein.”

  De wilgenhut

  Spechten en eekhoorns

  “Laatst hadden we die grote storm. De 2 acacia’s die voor de storm al heel schuin hingen zijn na die storm gekapt. Ook de grote acacia op de hoek van het plein is toen afgekeurd door de gemeente. Er is een bedrijf gekomen om de bomen om te zagen. In het laatste stuk van de stam van de grote acacia, daar kwamen ze een vleermuis tegen. De kap werd meteen gestopt. Ik had hem graag tot een meter of 3 behouden. Dat je er nog een soort trollenboom of iets van kan maken, maar hij is nu een meter of 5 gebleven helemaal prima dus. De andere acacia’s zijn ook blijven staan om te ringen, net zoals dat in de natuurgebieden gebeurt. Er zitten hier nu eekhoorntjes en spechten. Die komen iedere dag even langs. Sommige kinderen hebben er oog voor. En die zeggen van: ‘Jaaah, de groene is er weer.’ En die kinderen betrekken er weer andere kinderen bij. Van het hout van de bomen zijn paadjes gemaakt waar je door heen kunt wandelen. Dat wilden ook de leerlingen van de leerlingenraad.”

  Lekker rustig zitten

  “De voortuin, dat is een volgend project. Hier door de kelder liep de Oude Lakerloop. De huizen hier aan de overkant zijn daardoor allebei verzakt. Alhoewel sommigen zeggen dat dat komt door het bombardement. Maar het is erg nat in de voortuin. Bij die basisinrichting na de verbouwing zijn daar allemaal planten neergezet, maar die trokken het niet. Die begonnen te rotten. Als er een hoosbui is geweest, dan staat het water gewoon boven het zand. Onze geweldige tuinman, Selwyn, had voor de voortuin al gras besteld, maar voor volgend jaar maken we een ontwerp van een verlaging. Dan ontstaat er een natuurlijke waterberging. Als je daar een goed klimaat schept, komen er vanzelf kikkers, salamanders en planten die je nog nooit gezien hebt. Kinderen kunnen daar ook weer van genieten. We krijgen nu al heel veel complimenten van kinderen die zeggen dat het zo fijn is om hier te zijn nu. En je ziet ook ander spelgedrag. Dat kinderen gewoon andere dingen aan het doen zijn. Niet meer aan het rennen en vallen, maar gewoon ook even lekker rustig zitten.”

  Ronald bij de grote acacia die nog niet zo lang geleden is afgezaagd. Wie goed kijkt ziet links aan de boom zwammen zitten.

  Bomenplan Milieudefensie

  Lees meer
  Bosbeheer voorjaar 2020

  Lees meer
  Workshop: Water in de tuin

  Lees meer
  Kapadvies Antoon Coolenlaan 1a, Brabant Water

  Lees meer