Geveltuintje

 • Datum: 17 september 2020
 • Tegel eruit, plant erin?! Daar is je gevel een perfecte plek voor. Alleen…. Hoe maak je een geveltuintje? Waar moet je beginnen? En welke planten zet je in je geveltuin? We zetten het op een rijtje voor je!

  Een geveltuintje is een smalle tuin langs de voor- of zijgevel van je huis (aan de straatkant), ongeveer een stoeptegel breed. Voordat je start: check even de maten van je beoogde tuintje. Deze mag alleen aangelegd worden als er minimaal 1,5 meter loopruimte vrij blijft. De maximale breedte van een Eindhovense geveltuin is anderhalve stoeptegel (ongeveer 45 centimeter).

  Nuttig

  Het aanleggen van een geveltuintje heeft veel voordelen:

  -Planten nemen CO2 op, waardoor de lucht schoner wordt. De luchtkwaliteit verbetert hierdoor.
  -Meer planten betekent meer voedsel en leefruimte voor dieren. En met een diverse beplanting vergroot het de biodiversiteit in de stad!
  -Ook geeft het dieren ruimte om te schuilen en zich te verplaatsen. Dankzij geveltuintjes kunnen zij zich ‘beschermd’ verplaatsen door de straat. De geveltuintjes vormen dan een soort weg door de stad heen.
  -Regenwater zakt via de grond de bodem in. Minder wateroverlast dus!
  -Door groen fleurt het straatbeeld én jouw eigen woning op. ‘Groen’ thuiskomen is toch veel leuker dan alleen maar steen zien!
  -Planten verdampen vocht en zorgen hiermee voor verkoeling. Hard nodig in de stad! Want het is hier ongeveer 5 graden warmer dan op het platteland. Stenen absorberen juist zonnewarmte en geven deze weer af aan de omgeving.

  Aan de slag

  Een geveltuintje is makkelijk aan te leggen. Het kost weinig tijd en energie, maar geeft een groots effect! Volg deze 3 simpele stappen en je bent verzekerd van een mooi stukje groen waar jij én de natuur van zullen genieten.

  1. Verwijder de tegels
  Haal een rijtje tegels langs de gevel eruit. Gebruik die bijvoorbeeld in de achtertuin voor een stapelmuurtje of maak er een insectenhotel van. Houd een deel van de tegels achter. Deze heb je later nodig om verzakking in je geveltuintje te voorkomen.

  2. Verbeter de grond
  Langs de gevel en onder de tegels ligt hoogstwaarschijnlijk geel of scherp zand. Dat is onvruchtbaar. Graaf het tot 30 cm af en vul het met bemeste tuinaarde. Maak een rand door de vrijgekomen tegels rechtop tegen de resterende bestrating te zetten. Graaf ze een stuk in, zodat water vanuit de stoep je tuintje in kan stromen.

  3. Kies je planten
  -Wat wil je met je geveltuin bereiken? Wil je vooral veel dieren aantrekken? Wil je er zelf uit kunnen eten? En heb je veel tijd/energie om je tuin te bewateren? Denk na welke planten daar bij passen. Hoe gevarieerder je beplanting, des te meer verscheidenheid aan biodiversiteit.

  -Bekijk hoeveel zon er op je geveltuintje schijnt. Is er veel zon? Of juist veel schaduw? Afhankelijk of er veel of weinig zon valt op de gevel kies je passende planten. Denk qua zonneliefhebbers aan leipeer, stokroos, lavendel, salie of blauwe regen. Voor een gevel in de schaduw is akelei, anemoon, vingerhoedskruid of varen heel geschikt.
  In dit artikel vind je meer soorten die in zon of juist in de schaduw horen.

  -Plant vooral meerjarigen aan. Hiermee voorkom je dat je ieder jaar opnieuw moet zaaien/ planten moeten kopen. Tenzij je daar van houdt natuurlijk 😉 Kies geen planten die te breed worden, daar is je geveltuin simpelweg te smal voor. In deze folder lees je meer over geschikte planten voor in een geveltuintje.

  -Hoe meer biodiversiteit hoe beter! Help de natuur in de stad door soorten te kiezen die voeding bieden aan vlinders, insecten en vogels. Hoe langer je bloeiers in je tuin hebt staan, hoe langer je voeding kunt bieden. In deze folder vind je welke soort wanneer bloeit.

  -Heb je een mooi stuk muur? Zet daar dan een klimplant tegen aan. Let hierbij wel op de conditie van je huis. Plaats geen klimplanten als je (van binnenuit) vochtige muren hebt. Wordt je muur juist vochtig door regen? Dán kan een klimplant helpen: de bladeren houden slagregens tegen.
  Op een oude muur met scheuren en barsten kun je beter geen zelf-hechtende klimplanten zetten. Deze beschadigen je muur.

  -Kies voor biologisch plantgoed met het eko-keurmerk. Dan weet je zeker dat je geen gif in je tuintje brengt. Helaas sterven er nog steeds dieren door het gif dat er in niet-biologisch plantengoed zit. Ook je bodemleven wordt erdoor beschadigd.

  Samen

  Een geveltuintje aanleggen is erg leuk om samen te doen! Vanwege de kleine grootte is deze heel geschikt om (buurt)kinderen erbij te betrekken. Of maak er een leerzaam project van met hele gezin. Iedereen leert zo meer over de bodem, planten & dieren.

  Samenwerken met je buren is ook een mooie mogelijkheid. Samen kunnen jullie een hele groene strook in je straat creëeren. Neem hiervoor contact op met de gemeente via initiatief@eindhoven.nl. Voor groepsinitiatieven bestaan mogelijkheden voor gemeentelijke steun.

  Inspiratie

  Wil je zien hoe je een geveltuintje creëert of zoek je meer inspiratie? Bekijk dan dit uitgebreide of dit korte filmpje. Voor meer lees-artikelen vind je hieronder meer tips.

  ‘Aanleggen groene gevel’
  ‘Geveltuintjes’

  Meer biodiversiteit in je tuin!

  Lees meer
  Geveltuintje

  Lees meer