Groen Café: De vergroening van de binnenstad - Terugblik

Type: Eenmalige activiteit

De boodschap van Gemeente Eindhoven was duidelijk tijdens ons Groen Café; de binnenstad gaat in de komende jaren flink vergroenen. Daar zijn we blij mee!

Tijdens de introductie ging Dennis Kaspori dieper in op de plannen van de gemeente. De leefbaarheid, en dus het groen, moet meegroeien met de groei van onze stad. Hoewel we in een van de groenste steden van Nederland wonen valt er in het centrum nog veel te halen, daar bestaat slechts 18 procent van het oppervlakte uit groen. De komende jaren is er ruim 10 miljoen euro beschikbaar voor de uitvoering van deze plannen. Er is al een goede start gemaakt het de vergroening van het Clausplein en de Vestdijk. Ook aan de plannen voor een groener stationsplein en stadhuisplein wordt hard gewerkt. Het plein naast de Catharinakerk veranderd komend jaar in een stadstuin en wordt er samen met bewoners en ondernemers gewerkt aan een nieuwe en groene inrichting voor het Wilhelminaplein. Daarnaast zal komende jaren gewerkt worden aan plannen voor grotere groene ingrepen in de stad.

Goed nieuws; het budget voor de vergroening van de binnenstad is vergroot. Deels voor onverwachte kosten, maar ook om kleinere projecten direct op te kunnen pakken. Hiervoor vroeg gemeente Eindhoven afgelopen dinsdag input van de aanwezigen bij het Groen Café. Na de inleiding gingen zij in groepen uit elkaar. Wat zijn kansrijke plekken? Waar kunnen we tegels verwijderen, bomen toevoegen of de biodiversiteit versterken? Met behulp van een grote kaart van ons stadscentrum werden er heel wat kansrijke plekken aangeduid en ideeën geopperd.

De ideeën varieerde van het verplaatsen van het Philips Stadion, het realiseren van een onthard, groen terras op de markt, verplichting van groene daken op Strijp en het realiseren van een mooie bomenlaan, bijvoorbeeld aan de Torenallee. Of wat dacht je van de vergroening van het 18 septemberplein, meer bomen in de Mauritsstraat/Edenstraat of andere bestrating om hittestress tegen te gaan? Daarnaast tipte de aanwezigen ook een aantal kansen, zo zouden de bomen op de Heerzerweg bijvoorbeeld wat meer ruimte kunnen krijgen.

Gemeente Eindhoven gaat alle ideeën digitaliseren en neemt deze mee in hun plannen voor de vergroening van onze binnenstad. Uiteraard moet gekeken worden naar de haalbaarheid, uitvoering en aspecten zoals veiligheid en financiën. 

 

Groen Café
Het Groen Café is een initiatief van Trefpunt Groen Eindhoven, Bibliotheek Eindhoven en Art & Tech Society. Middels het structureel organiseren van een viertal Groen Cafés per jaar willen wij voor Eindhoven een stevig podium creëren waar in brede zin aandacht wordt besteed aan thema’s als groen, duurzaamheid en natuur in relatie tot de ontwikkeling van (regio) Eindhoven.

Foto's; Bea Straver