Groen Café Filmspecial: Groenkijkers met Q&A - terugblik

Type: Eenmalige activiteit

Op dinsdag 6 februari was het Natlab decor voor het eerste Groen Café van dit jaar. Liefhebbers van natuur en duurzaamheid waren aanwezig om samen de documentaire ‘Groenkijkers’ van documentaire- en multi-media regisseur Sanne Rovers te bekijken. Sanne was aanwezig om na afloop van de documentaire, onder leiding van Jannie Landa, vragen uit de zaal te beantwoorden.

 

Groen Café Filmspecial: Groenkijkers met Q&A - terugblik

Het begint met goed kijken

'Liefde voor de natuur begint met goed kijken’, antwoordt de vader van regisseur Sanne Rovers op de vraag wat zij kan doen tegen de machteloosheid die zij voelt over de achteruitgang van de biodiversiteit, de klimaatverandering en stikstofcrisis. 'Dat wat je liefhebt koester je.’ Aanwezigen herkennen het gevoel wat Sanne had voordat zij de documentaire had. ‘Naarmate je beter naar natuur leert kijken, zie je beter waar het mis gaat’. Ook het wanhopige gevoel is herkenbaar bij aanwezigen en staat centraal in Groenkijkers. Heeft het allemaal nog wel zin?

 

Van wanhoop naar hoop

Rovers verteld dat ze, na het maken van Groenkijkers, door alle gevoerde gesprekken optimistischer is geworden. ‘Door de herkenning en aansluiting met andere Groenkijkers veranderd de wanhoop en machteloosheid in hoop’.

De beelden maken duidelijk indruk op een aantal aanwezigen, iets wat ook wenselijk zou zijn bij ‘niet- groenkijkers’. Sanne hoopt dan ook dat ze met de film anderen kan laten zien dat ze niet de enige zijn met zorgen over de natuur, en kan inspireren om iets bij te dragen, al is het maar klein. Het publiek geeft aan de film als positief te hebben ervaren, maar wel met een kritische noot. Ze voelen zich na afloop van de documentaire bemoedigd om met liefde naar de natuur te kijken.

 

Inheems of uitheems

In de documentaire wordt kort toegelicht dat een inheemse eik een stuk waardevoller voor onze natuur kan zijn dan een eik die hier oorspronkelijk niet groeide. Sanne en Jannie lichten dit nog even toe; ‘je kunt op een zomereik meer dan 450 soorten insecten, schimmels en micro-organismen vinden, op een Amerikaanse eik slechts 13. Ook met het blad van een Amerikaanse eik kunnen micro-organismen en schimmels niet zo veel in Nederland, waardoor dit blijft liggen’. Sanne benadrukt dat het verschil tussen inheems en uitheemse beplanting groot is, voor onze toekomst heeft het veel zin om inheemse bomen en planten te verkiezen boven uitheemse.

 

Moeten wij als mensen de massa-extinctie wel tegenhouden?

De beelden van natuur beherende vrijwilligers roept een andere discussie op in de zaal; moeten wij dat wel doen? Een van de aanwezigen stelt dat wij met alle ingrijpen een massa extinctie tegenhouden. Zonder het verwijderen van gras op de heide en bepaalde bomen in het bos zouden we de natuur haar gang kunnen laten gaan. Durven we de natuur haar gang wel te laten gaan? Waar de een denk dat we van de duizenden soorten die de natuur nu telt alleen nog maar eksters en ratten over zouden houden, is de ander wel benieuwd hoe de natuur eruit zou zien zonder menselijke bemoeienis.

 

Iedereen een Groenkijker

Hoe maken we van iedereen een Groenkijker? Sanne zou graag zien dat ze met haar documentaire ook mensen bereikt die minder affiniteit hebben met natuur. Om meer mensen te bereiken maakt ze een podcast, welke dit voorjaar zal verschijnen. Behalve dat kan iedereen een Groenkijkers vertoning óf een inhoudelijke bijeenkomst met fragmenten organiseren. Wil je meer weten of meedoen? Je kunt een vertoning aanvragen, tickets kopen en de trailer bekijken via www.groenkijkers.nl.

 

Groenkijkers wordt 18 april om 22:20 uitgezonden op NPO2.

 
Wat is het Groen Café?
Het Groen Café is een samenwerking tussen Trefpunt Groen Eindhoven, Bibliotheek Eindhoven, IVN Veldhoven, Eindhoven Vessem, Art en Tech society Eindhoven en Groendomein het Wasven. Door het structureel organiseren van tien Groen Cafés per jaar willen wij voor Eindhoven een stevig podium creëren waar in brede zin aandacht wordt besteed aan thema’s als groen, duurzaamheid en natuur in relatie tot de ontwikkeling van (regio) Eindhoven. Onze stad staat immers voor een aantal belangrijke uitdagingen in het kader van o.a. verdichting, kwaliteit van de openbare ruimte, mobiliteit en klimaatadaptatie. Stuk voor stuk onderwerpen die een sterke relatie hebben met groen en/of duurzaamheid, en die uitdagen tot dialoog en discussie. In elk Groen Café is er gelegenheid om te luisteren naar inspirerende sprekers en tijdens het debat te discussiëren over actuele onderwerpen. We sluiten af met een netwerkborrel waar we kunnen ontmoeten, napraten en inspireren. Welkom!