Groen Café Waalre: Bomen - 4 oktober

Type: Eenmalige activiteit

Wist je dat bomen van onschatbare waarde zijn voor ons ecosysteem en onze directe leef-en woonomgeving? Laten we eens kijken naar waarom bomen zo belangrijk zijn voor ons en onze planeet.

Dit is een activiteit van Groen Café Waalre

Groen Café Waalre: Bomen - 4 oktober

Wij zijn verheugd het volgende Groen Café in Waalre te kunnen aankondigen. Martijn Aarts komt een inspirerende presentatie over de briljante en boeiende wereld van bomen geven. Deze presentatie zal je bewustzijn vergroten en je een dieper inzicht geven in waarom bomen zo essentieel zijn voor ons welzijn en de gezondheid van onze planeet.

 

  1. Biodiversiteit Bomen zijn de thuisbasis van talloze planten-en diersoorten. Ze bieden een veilige omgeving en voedselbronnen, waardoor de biodiversiteit kan bloeien. Van vogels tot insecten en alles daartussenin, bomen zijn essentieel voor het behoud van onze mooie en diverse natuur.
  2. Ecosysteemdiensten Bomen leveren ons een breed scala aan ecosyteemdiensten. Ze zuiveren de lucht die we inademen door CO2 op te nemen en zuurstof vrij te geven. Ze verminderen ook geluidsoverlast, verminderen de waterafvoer en voorkomen bodemerosie. Bovendien leveren bomen voedsel en materialen die we nodig hebben voor ons dagelijks leven.
  3. Klimaatregulatie Bomen spelen een cruciale rol bij het beheersen van ons klimaat. Ze nemen broeikasgassen op, zoals kooldioxide, waardoor de opwarming van de aarde wordt verminderd. Door schaduw te bieden, helpen ze ook bij het verlagen van de temperaturen. Bomen zijn onmisbaar in onze strijd tegen klimaatverandering.

Inheemse bomen en Monumentale bomen
Naast het delen van zijn kennis en passie over de waarde van bomen, zal Martijn deze avond ook iets gaan vertellen over inheemse bomen in Nederland en monumentale bomen in Waalre en omgeving.

Wil je zelf iets doen met bomen en struiken die hier van nature groeien, dan kun je door ze in je tuin te planten de biodiversiteit in je tuin verhogen. Inheemse soorten slaan gemakkelijker aan en houden het beter vol. Plant bijvoorbeeld sporkehout (vuilboom), wilde lijsterbes, hazelaar, winterlinde, veldesdoorn.

Waalre100bomen
Vanaf 15 maart 2023 staat voor de entree van Het Huis van Waalre een Lindeboom. Deze boom is geplant ter gelegenheid van het honderdjarige bestaan van de gemeente. De aanplant van de Linde was voor natuurwerkgroep IVN het startsein voor de aanplanting van minstens 100 bomen extra in Waalre. Het IVN zet deze avond een infostand neer met informatie over IVN, Waalre100bomen en de 100 gele kornoeljes die dit najaar in Waalrese tuinen geplant gaan worden.

Over de spreker
Martijn Aarts heeft van jongs af aan al een passie voor natuur. Van zijn opleiding tot hovenier tot zijn baantje in het tuincentrum, alles draaide om groen. Inmiddels is hij Tree Worker én European Tree Technician. Dit betekent dat hij expert is in boomverzorging, boomadvies en boomonderzoek. Sinds begin 2021 is Martijn medewerker van David’s Boomverzorging & Advies.

Naast zijn werk is hij actief bij IVN Valkenswaard-Waalre als coördinator van de Bomenwerkgroep. Bij het IVN verzorgt Martijn diverse cursussen en lezingen over alles wat met bomen te maken heeft.

“Bomen zijn zo imposant. Het is echt wonderlijk om te zien hoe verschillende processen leiden tot zo’n groot organisme. Een boom is veel meer dan men in eerste instantie ziet.”

“Een bos is geen verzameling van bomen, het is een heel netwerk.”

Meer informatie of tickets voor dit Groen Café in Waalre?  Groen Café: Bomen | woensdag 4 oktober 2023 | Bibliotheek Eindhoven (op-shop.nl)

Foto; Bea Straver