Groen Café Waalre: Schotse Hooglanders als natuurbeheerders

Type: Eenmalige activiteit

Dit is een wandelexcursie van Groen Café Waalre.

Tijdens dit tweede Groen Café in Waalre is er aandacht voor duurzaam natuurbeheer door grote grazers en dan in het bijzonder door Schotse Hooglanders. De wandeling duurt ongeveer 2 uur. Meld je via onderstaande knop aan. We verzamelen op de parkeerplaats op De Agterse Meer, 5581XC.

Groen Café Waalre: Schotse Hooglanders als natuurbeheerders

Natuurbeheer met minimaal menselijk ingrijpen
Grote grazers zoals runderen, paarden en wisenten die onze natuur beheren komt steeds vaker voor. Ook hier in Waalre gebeurt dat op 2 plaatsen.

Henk Greijmans uit Waalre is natuurgids van het IVN Valkenswaard-Waalre. Hij gaat met u op wandelexcursie door natuurgebied De Meeris. Dit natuurgebied bestaat uit een mooi landschap met bloeiende inheemse planten, zingende vogels, vleermuizen en prachtige schotse hooglanders.

Tijdens de wandeling geeft hij uitleg over natuurbeheer. Natuurbeheer betekent in dit geval dat wij mensen het liefst zo weinig mogelijk ingrijpen en de natuurontwikkeling aan de Schotse Hooglanders en andere dieren en planten overlaten.

De thema’s tijdens deze wandeling
Henk legt de uitgangspunten van natuurbeheer door grote grazers uit aan de hand van de in Waalre grazende Schotse Hooglanders. Zo komen de onderwerpen aan bod die onlosmakelijk met elkaar samenhangen:

  • Waarom Schotse Hooglanders?
  • Wat is een gezonde bodem? Wat doen we en wat juist niet om het bodemleven zo optimaal mogelijk te maken/houden?
  • De waarde van natuur. Inheemse waardbomen die kunnen zorgen voor een grotere biodiversiteit voor wat betreft bodemleven, insecten, reptielen, vogels en zoogdieren. In Waalre onder meer ook vleermuizen en de wolf.
  • Wat heeft dat te maken met onze gezondheid.

Tijdens de wandeling kunt u tussen de uitleg door heerlijk genieten van de natuur of rustig netwerken met je mede-wandelaars en inspiratie uitwisselen.

Wil je meer informatie of je aanmelden? Dat kan hier.

Wat is het Groen Café?

Het Groen Café is een samenwerking tussen Trefpunt Groen Eindhoven, Bibliotheek Eindhoven, IVN Veldhoven, Eindhoven Vessem, Art en Tech society Eindhoven en Groendomein het Wasven. In Waalre zijn dit: de Bibliotheek Waalre, IVN Valkenswaard-Waalre en een aantal betrokken inwoners.

Door het structureel organiseren van tien Groen Cafés per jaar willen wij voor Eindhoven een stevig podium creëren waar in brede zin aandacht wordt besteed aan thema’s als groen, duurzaamheid en natuur in relatie tot de ontwikkeling van (regio) Eindhoven. Onze stad staat immers voor een aantal belangrijke uitdagingen in het kader van o.a. verdichting, kwaliteit van de openbare ruimte, mobiliteit en klimaatadaptatie. Stuk voor stuk onderwerpen die een sterke relatie hebben met groen en/of duurzaamheid, en die uitdagen tot dialoog en discussie. In elk Groen Café is er gelegenheid om te luisteren naar inspirerende sprekers en tijdens het debat te discussiëren over actuele onderwerpen. We sluiten af met een netwerkborrel waar we kunnen ontmoeten, napraten en inspireren. Welkom!