Groencafé 2 juni 2022

 • Datum: 13 juni 2022
 • Wat was het fijn om eindelijk weer een Groencafé te organiseren! Gewoon fysiek met elkaar in gesprek over groen in de stad. Met zo’n 35 betrokken deelnemers was het een zeer geslaagde bijeenkomst.

  Deze editie was gewijd aan het belang van de bodem. Niels Kreb (gemeente Eindhoven) en Sven van Hedel (Brouwers Groen) vertelden over hoe een gezonde bodem bijdraagt aan meerdere “duurzame doelen”, en hoe ze vanuit hun rol proberen de bodemkwaliteit rondom bomen in de stad te verbeteren. Zo gebruikt de gemeente gegevens uit de hele stad, zoals relevantie in de groenstructuur en plaatselijke verdichting van de bodem, om te komen tot een passende groeiplaatsinrichting voor een boom. We begrijpen dat het toevoegen van organische stof in de bodem zorgt voor een grote toename van de waterbergingscapaciteit, en ook van de CO2 opslag in de bodem (tot wel 5 keer zoveel als in de boom zelf!). De bomen zijn dan weerbaarder, groeien beter uit, en kunnen beter hun “ecosysteemdiensten” voor de stad uitoefenen. Beheerder Brouwers voegt daarom organische stof toe rondom bomen in de vorm van mulch en bladcompost, en meet de effecten op het vochtgehalte in de bodem. De eerste resultaten laten al zien dat er grote winst te behalen is.

  Er is een levendige discussie aan de hand van enkele stellingen opgesteld door Niels en Sven.

  En we ronden af met 3 korte pitches: René Ervan van Architectuurcentrum Eindhoven vraagt aandacht voor de Dag van de Architectuur op 19 juni, die dit jaar volledig in het teken van groen staat. Lisa van der Kuil, stagiair bij Trefpunt Groen Eindhoven, doet een oproep om bewonersinitiatieven aan te melden voor opname in de nieuwe website van TGE. En Anna Chang, bevlogen bewoonster van de Bennekel, vraagt aandacht voor haar mooie “tegel eruit, groen erin” project in de Cornelis Schuytstraat, en deelde haar treurnis over het noodgedwongen opruimen van haar tuintje in de openbare ruimte.

  We willen iedereen bedanken voor hun actieve deelname en bijdrages, en in het bijzonder natuurlijk Niels Kreb en Sven van Hedel! We kijken al uit naar de volgende editie van het Groen Cafe, dat zal plaatsvinden in september. Ideeën voor onderwerpen in de toekomst zijn altijd welkom.

  Foto’s: Bea Straver

  Morgen is het zover! Onze bijeenkomst “Waarom Vergroenen Loont”!

  Lees meer
  Morgen is het zover! Onze bijeenkomst “Waarom Vergroenen Loont”!

  Lees meer
  Waarom Vergroenen Loont!

  Lees meer
  Groencafé 2 juni 2022

  Lees meer