Hersenspinsels na de lezing van Matthijs Schouten

 • Datum: 3 december 2019
 • Wat een inspirerende avond, vorige week woensdag, de natuurfilosofische lezing van Matthijs Schouten. Wij zaten op het puntje van onze stoel om te luisteren naar mooie anekdotes, te leren over culturen en hun relatie met de natuur, mee te doen aan een heus ‘wetenschappelijk experiment’ en te resoneren met je grondhouding. Matthijs heeft hier ongetwijfeld niet alleen ons mee aan het ‘filosoferen’ gezet (zie de schrijfsels hieronder).

  Mocht je behoefte hebben om ons te laten weten wat je van de avond vond, schroom niet en stuur jouw hersenspinsels naar info@trefpuntgroeneindhoven.nl. We voegen ze toe aan deze pagina (als je wilt).

  In ‘Van wie is de natuur nou eigenlijk’ (pdf, 325 kB) kun je (na)lezen waar Matthijs het over heeft gehad.

  Lieke Stoffelen

  (Trefpunt Groen Eindhoven)

  De weg naar een duurzamere wereld begint bij jezelf! Woensdagavond zette Matthijs Schouten 260 bezoekers van de lezing van Trefpunt Groen Eindhovenaren en de Henri van Abbestichting aan het denken over hun grondhoudingen ten aanzien van de natuur. Aan de hand van leuke anekdotes illustreerde Matthijs hoe het uitspreken van één zin of de keuze voor één product de wereld om je heen kan veranderen. Dus kies vandaag nog voor een duurzame wereld en doorbreek je dagelijkse routines! Pak voortaan de fiets, kies verantwoorde producten, en kijk wat jij lokaal kan betekenen. Ondanks de regen stap ik vandaag in ieder geval met een goed gevoel op mijn stalen ros om de natuur een stem te geven!

  Hans Lamers

  (De Henri van Abbe Stichting)

  ‘Doesn’t Eindhoven expose itself splendidly’. 

  Mens, stad en natuur in een gelijkwaardig, bezield verband. Matthijs Schouten was onze ‘hoopverlener’. Met zijn TrefpuntGroen/HenrivanAbbe-lezing bewees hij dat een filosoof belangrijker kan zijn dan een psycholoog. Iedereen werd geraakt. Er werd gelachen, er was ontroering, er was gevoel van urgentie, er werden handelingsperspectieven aangereikt. Kortom, hij gaf 260 mensen een liefdevol duwtje richting duurzaamheid. Je wordt er duizelig van als je nadenkt over het positieve multiplier effect dat daar van uit gaat.

  Het is niet te laat. Een transitie ten goede is mogelijk. 

  Volgens Baruch Spinoza is God de natuur. Door tot het inzicht te komen dat je zelf een kleine schakel bent in de grotere Natuur is een wereldse vorm van gelukzaligheid je deel. Laten wij ons in het Eindhoven van 2030 en verder geborgen voelen in de Natuur.

  Joop van Hout

  (Trefpunt Groen Eindhoven)

  Matthijs Schouten, ik had me niet verdiept in de man. De lezing begon. Met een zwaar Duits accent begon de grote vriendelijke reus. “zit ik in een sketch van Van Kooten en de Bie?” grapte ik naar mijn buurman. Maar nee, de eloquent geposte stellingen ordende mijn gedachte. Ja zo zou ik het graag uitleggen. Veel was bekend maar volgorde, nieuwe feitjes, de humor en de juiste pauzes drongen diep door en zitten nu nog stevig in de grijze massa. En ja… wie zijn we nu eigenlijk om die hele natuur te souperen? Matthijs bedankt, ik ben gemotiveerder dan ooit. De natuur kan niet spreken, ik wel!

  Jos Hüsken

  (De Henri van Abbe Stichting)

  Een avond luisteren naar een filosoof leek vooraf een zware opgave. Matthijs Schouten heeft me met gemak bekeerd. Zijn verhaal was de moeite waard.Heel simpel eigenlijk: verbeter de wereld en begin bij jezelf. Makkie? Ik denk het niet! En toch ben ik het volledig met hem eens. Je gedrag bestaat niet uit een aantal principes, een aantal overtuigingen. Ieder mens heeft er tientallen, honderden van.

  Ik ga graag op vakantie, dat geeft mij inspiratie. Vliegtuig? Boot? Trein? Lopen? Ik heb een auto. Verkopen? Ik heb geen groene vingers en dus een tuin met een mix aan steen en groen. De tuin veranderen en groencursussen gaan volgen?

  Kortom: de avond was zeer verhelderend, maar zorgt voor meer vragen dan antwoorden.

  Marieke Bolder

  (De Henri van Abbe Stichting)

  ‘Eindhoven, we doen het zo slecht nog niet’, dat was de gedachte die bij me opkwam na de inspirerende lezing van Matthijs Schouten. Het was een prachtige avond met een hoop gelijkgestemden. Mensen die van Eindhoven houden én van de natuur. Twee zaken die beter samen gaan dan in eerste instantie gedacht.

  Wat Matthijs me deed inzien is dat je met de kleinste veranderingen veel kunt bereiken. Haal de stoeptegel uit je tuin en plant er groen, leer je kinderen om niet het spinnetje aan de muur te doden, maar zet het buiten. We kunnen ons inspannen de aarde te ‘redden’, maar het vraagt om een andere houding. Een houding waarin we anders leren kijken en waarderen, waarin wij onszelf niet onderscheiden, maar als onderdeel zien van de aarde, de natuur. Want als wij het bestaansrecht van de natuur ontkennen dan ontkennen wij onszelf. Een wijze les die ik na deze inspirerende avond heb geleerd. 

  Ook voelde het als een oproep om tot actie over te gaan en natuur een stem te geven door bij iedere handeling na te denken en iets terug te geven aan de aarde. Al met al heeft het mij creatief geïnspireerd om met die gedachte groen als onderdeel mee te nemen in het ontwerpen en ontwikkelingen van gebouwen en ruimtes. Ik heb er zin in!

  Lara Rongen

  (Trefpunt Groen Eindhoven)

   “Lara, ben je wel gelukkig?”, vroeg een vriend meewarig toen ik hem vertelde dat ik sinds een poos plant-based eet en daarom de bbq laat schieten én, na het zien van de onthutsende documentaire ‘Minimalism’, enthousiast het idee van ontspullen omarmd heb. Zucht… Ik voel me weleens alleen in mijn ‘strijd’ voor een betere wereld. Want ja, ik ben heel gelukkig! Ik heb keuzes gemaakt en voel daar heel goed bij. En sinds gisteren, na de lezing van Matthijs, zelfs nog een beetje beter. Omdat ik me gesterkt voel in mijn ‘grondhouding’ en dat ik, zo vertelde Matthijs gisteren, met mijn keuzes (en dan niet alleen het denken, maar vooral ook het doen-gedeelte) de wereld een héél klein beetje beter maak. 😊

  (Foto’s Bea Straver)

  Monitoring B5 – vrijwilligers gezocht!

  Lees meer
  Koers Trefpunt Groen

  Lees meer
  Hersenspinsels na de lezing van Matthijs Schouten

  Lees meer
  Save the date: 27 november

  Lees meer