Kom kijken bij de “Magical Garden” van Medina

 • Datum: 8 april 2021
 • Een mooi voorbeeld van hoe het vergroenen van de woonomgeving verbindend kan werken tussen bewoners, ondernemers, gemeente en groenprofessionals. Dat is Medina, een wooncomplex in het centrum van Eindhoven. Naast de “hangende tuinen” die er al waren, is er nu ook de “Magical Garden” gerealiseerd. In de lente van 2020 aangelegd, gaat het in de komende groei- en bloei- periode pas echt magisch worden. Kom vooral eens een kijkje nemen!

  Stoeptegeltuintjes

  Kunstenaar, ontwerper, en een van de huidige bewoners, Coen van Ham, vertelt; ‘zo’n 20 jaar geleden hebben wij onze woonruimte met atelier gekocht. In de straat onder de hangende tuinen van Medina vond ik de groenbeleving echter minimaal. Er stonden alleen wat betonnen bakken met planten. Een aantal medebewoners namen het initiatief plantenbakken en stoeptegeltuintjes te plaatsen.

  Vanuit mijn opleiding Social Design kwam ik met het idee om samen de hele straat grondiger aan te pakken. Om alle mooie losse initiatieven tot één geheel te vormen. Ik heb toen samen met bewoners, ondernemers en de Gemeente Eindhoven een totaalplan gemaakt voor een groene oase: ‘Magical Garden’. Gebiedsmanager Gied Alferink was meteen enthousiast en adopteerde het idee.

  Het liefst had van Ham gezien dat zijn straat alleen een smal wandelpad zou worden, met heel veel groen daaromheen. ‘Zo ver wilde de gemeente niet gaan, want het is hier natuurlijk wel hartje binnenstad.’

  Bestrating omvormen

  Desondanks kon een heleboel bestrating omgevormd worden naar plantenborders. Omdat Soontiëns destijds de hangende tuinen van Medina heeft aangelegd, en al jaren het onderhoud verzorgt, is het project aan Soontiëns gegund. ‘Het was vooral een hele toer om het cunetzand onder de bestrating tot één meter diepte af te voeren.’ vertelt Marsay Deeben van Soontiëns. ‘We hebben de ondergrond door middel van grondzuigtechniek verwijderd om de vele aanwezige kabels te beschermen tegen beschadiging. Vervolgens is gebruik gemaakt van een speciaal grondmengsel met natuurlijke meststoffen -en mineralen die nodig zijn voor een gezonde plantengroei.’

  De aanleg van de Magical Garden is door de gemeente bekostigd en de kosten van het onderhoud worden door  de VvE Medina gedragen.

  Insecten

  Door de beplanting is het ook voor dieren aantrekkelijker geworden in deze woonomgeving. Er is variatie  in hoogte, afwisseling in wintergroen en bladverliezend groen en er zijn vrucht- en besdragende planten gebruikt. Voor vlinders en andere insecten is er rekening gehouden met nectar- en waardplanten. Deze insecten zijn op hun beurt weer voedsel voor diverse vogelsoorten. Op de Vesteda-toren  nestelde afgelopen jaren zelfs een paartje slechtvalken!

  Verbindend

  Het hele project heeft verbindend gewerkt, zag Deeben; ‘Wat mij vooral opviel, was de betrokkenheid van de bewoners. Ze wilden echt meehelpen en ik heb ze daarom van de benodigde informatie voorzien. Ze hebben geholpen bij het     onkruidvrij maken van de borders en in droge perioden worden de borders van water voorzien. De beplanting groeit goed en iedereen is ontzettend enthousiast over het eindresultaat.’ ‘Het is een vriendelijke en prettige straat geworden’, besluit ook van Ham. ‘en de natuurbeleving in de stad, de verkeersveiligheid en sociale cohesie is hierdoor zeker vergroot.’

  tekst: Esther de Roos – Soontiëns Stadsnatuur, en Linda van Driel – TGE

  Morgen is het zover! Onze bijeenkomst “Waarom Vergroenen Loont”!

  Lees meer
  Morgen is het zover! Onze bijeenkomst “Waarom Vergroenen Loont”!

  Lees meer
  Waarom Vergroenen Loont!

  Lees meer
  Groencafé 2 juni 2022

  Lees meer