Leave the leaves

 • Datum: 25 november 2019
 • Een initiatief uit het EU project UNaLab: Nature Based Solutions

  Al enige tijd is Lieke namens Trefpunt Groen Eindhoven actief aangesloten bij de UNaLab, Community of Practice. Deze ‘community’ komt voort uit het EU project UNaLab waar Eindhoven actief in participeert. Hoofddoel van dit project is om de toepassing van Nature Based Solutions (NSB) te demonstreren in een stedelijke omgeving. Denk hierbij aan: het vervangen van stenen door groen voor waterberging of het planten van bomen die fijnstof aan zich binden ten behoeve van een betere luchtkwaliteit. Bewustwording en het betrekken van belanghebbenden zijn een belangrijk onderdeel in het UNaLab project. Andere deelnemende steden zijn: Tampere in Finland en Genua in Italië.

  Community of Practice

  De ‘Community of Practice’ komt zo’n vier keer per jaar bijeen met als doel het delen van kennis en ervaring over Nature Based Solutions en het vormen van nieuwe samenwerkingsverbanden om samen stappen vooruit te zetten. 

  We leave the leaves

  De tweede bijeenkomst leidde gelijk al tot een mooi concreet initiatief: Blad laten liggen als voeding voor bomen. Ofwel: We leave the leaves. Samen met drie gemeenteambtenaren (boombeheerder, ecoloog, communicatiekracht) is Lieke actief aan de slag gegaan om dit – eigenlijk heel basale – initiatief verder uit te werken. Al fietsende door Eindhoven hebben we drie locaties geselecteerd waar we als proef willen starten met deze natuurvriendelijkere manier van bladverwerking. In samenwerking met de Ergon worden diverse methoden geprobeerd.

  Op de ene plek verzamelen we het gevallen blad in de plantvakken rondom bomen en op andere plaatsen wordt blad ter plekke fijngemalen waarna dit ‘mulch’ wordt teruggebracht bij de bomen. Doel is natuurlijk dat we straks door heel Eindhoven de bladeren bij de bomen kunnen houden zodat zowel boom als mens er blij van worden. Want dat opruimen van elk blad uit elk plantsoen…. dat kan echt niet vinden wij als Community of Practice. Bladverwerking kan en moét Nature Based!

  Geveltuintje

  Lees meer
  Cursus: De Levende Tuin

  Lees meer
  Joop tijdelijk afwezig

  Lees meer
  Nieuwe coördinator: Bram Meulenbeld

  Lees meer