Meer biodiversiteit in je tuin!

 • Datum: 10 december 2020
 • Meer biodiversiteit is in de stad is hard nodig! Het zorgt o.a. voor een gezonder leefklimaat voor mens en dier en geeft plagen geen kans. Het mooie is: iedereen kan daar aan bijdragen. Hoe? Door van je tuin een groene levende oase te maken. Wij leggen uit hoe je dát doet!

  ‘Biodiversiteit’ is hét woord van het moment. Maar wat betekent het precies? Letterlijk gezien betekent het: ‘de mate van verscheidenheid van het leven’. In een ecosysteem met veel biodiversiteit leven vele soorten. Ze houden elkaar in balans en het zorgt voor een gezonde, evenwichtige natuur en leefomgeving. Je kunt kijken naar de biodiversiteit op de wereld, maar ook naar die in je eigen tuin. Zijn daar veel soorten aanwezig? ‘Leeft’ het er volop? Dan heb je een tuin met een hoge biodiversiteit.

  De laatste jaren gaat het flink achteruit met de mate van biodiversiteit. Tuinen nemen bij elkaar een flink deel in van ons land. Maar liefst 40% hiervan is betegeld. Dus reken maar dat ook jouw tuin een belangrijke rol kan spelen! In dit filmpje leer je meer over biodiversiteit in je tuin.

  Bodemdiertjes

  Het kernwoord voor een biodiverse tuin is ‘variatie’. Dus: hoe meer soorten, hoe beter. Maar hoe zorg je daarvoor?

  We beginnen met de bodemdiertjes. Ze worden vaak vergeten, maar de wezentjes in de bodem (schimmels, bacterien, wormen) zijn erg belangrijk. Ze zorgen voor een vruchtbare, luchtige bodem en zijn voedsel voor andere dieren. Je helpt bodemdiertjes door ze een gezonde bodem te bieden. Je kunt bijvoorbeeld jaarlijks (maar liever vaker!) compost in je tuin brengen. Daar smullen ze van! Je kunt deze compost kopen, maar ook zelf maken. De bodemdiertjes helpen je daar graag mee. Composteren doe je zo.
  Wil je weten wie die bodemdiertjes nou precies zijn? Bekijk dan dit filmpje.

  Planten & insecten

  Een rijke bodem zorgt voor voldoende voeding voor planten. En dat betekent dat ze optimaal kunnen leven. Planten zijn belangrijke pijlers binnen je tuin. Ze zorgen ervoor dat je grond niet uitdroogt, stoten zuurstof uit, zijn voedsel voor dieren en uiteraard ook prachtig om naar te kijken! Wil je de insecten een handje helpen? Zorg dan voor voldoende bloemen (en dus nectar) in je tuin, het liefst het hele jaar door. Zorg ervoor dat je de juiste soorten plant. In dit artikel leer je welke dat zijn. Laat ook eens paardebloemen, madeliefjes & andere wilde opkomers staan. Ook zij bieden voeding voor insecten en geven een mooi natuurlijk beeld aan je tuin. Naast voeding hebben insecten ook beschutting en water nodig. Én zoeken ze specifieke planten om hun eitjes op te leggen. Voor de vlinder zijn deze soorten geschikt.

  Egels

  Van een tuin vol insecten wordt de egel erg blij. Het zijn drukke baasjes en maken in de nacht flinke afstanden. Ze gaan hierbij op zoek naar voedsel. Belangrijk is dat ze hun eigen ‘snelweg’ hebben: groene aaneengesloten stukjes door de stad. Dus door je tuin groen te maken, word je wellicht onderdeel van hun route. Zorg er ook voor dat ze je tuin in kunnen. Maak een opening in je poort of knip een deel uit je hek. Dat doe je zo. In de herfst beginnen egels aan hun winterslaap en zijn dan druk bezig met beschutting zoeken. Laat een berg takken liggen of zet een egelhuisje voor ze klaar. In deze uitgebreide folder lees je alles over de nachtelijke wandeling van de egel en meer info over dit prachtdiertje.

  Vogels

  Als laatste (en zeker niet de minste!): ook vogels zijn onderdeel van een gezonde tuin met veel biodiversiteit. Zij eten insecten, maar smullen ook van vruchten, zaden en bessen die in jouw tuin groeien. In deze handige kalender zie je precies wélke bomen en struiken gunstig zijn voor de vogels! Ook zie je precies wanneer deze soorten in bloei zijn en vruchten geven. Daarnaast wordt jouw tuin een favoriet bij de vogels door altijd een badje met schoon water klaar te hebben staan, nestkasten op te hangen en ze het hele jaar door bij te voeren.  

  Kans

  Hoe groot of klein jouw tuin ook is, het is een kans om een eigen biotoopje te creëeren. Vergeet niet: jouw mini-wereld is altijd verbonden met jouw leefomgeving. Wil je extra aandacht geven aan specifieke soorten die in jouw omgeving steun kunnen gebruiken? In de Kansenkaart Biodiversiteit zie jij precies welke soorten dat in jouw wijk zijn. Wellicht kun je hier, qua inrichting, nog wat extra aandacht aan schenken!

  Wil je jouw bloeiende tuin met ons delen als inspiratie? Leuk! Mail je foto’s dan naar info@trefpuntgroeneindhoven.nl

  Afbeelding van NatureFriend via Pixabay

  Meer biodiversiteit in je tuin!

  Lees meer
  Geveltuintje

  Lees meer