Adopteer een straat

Type: Bewonerinitiatief

Bij Adopteer een Straat kunnen bewoners door heel Eindhoven delen van de openbare ruimte “adopteren” en straten een beetje groener en schoner te maken.

 

Vergroening en het schoonhouden van de woonomgeving staat zowel bij de gemeente als bij inwoners van Eindhoven hoog aan het vaandel. Toch viel de hoeveelheid groen in de woonomgeving nog erg tegen, vond initiatiefnemer Kees Lepoeter, die in 2014 ‘Adopteer een Straat’ startte.

Bij Adopteer een Straat kunnen bewoners door heel Eindhoven delen van de openbare ruimte “adopteren” en straten een beetje groener en schoner te maken. Kees kwam al veel eerder met het idee om een stukje openbare ruimte zelf te vergroenen. Zo’n 15 jaar geleden heeft hij het eerste stukje “geadopteerd”.

Hij heeft hier zo veel enthousiaste reacties op gekregen van andere bewoners en van de gemeente, dat ‘Adopteer een Straat’ in 2014 een officieel vrijwilligers initiatief in Eindhoven is geworden.

Het initiatief realiseert elk voorjaar een actie waarbij Eindhovenaren vaste planten en potgrond kunnen krijgen en in het najaar is er een bloembollenactie. Per actie doen er door heel Eindhoven zo’n 1000 mensen mee: dat betekent 1000 nieuwe geadopteerde stukken per jaar!

Bij Kees in de straat zijn er al veel boomspiegels geadopteerd. Dat wil zeggen dat bewoners de plaats rondom bomen schoon houden en beplanting aanbrengen.

Het geeft de straat een vriendelijke en vrolijke sfeer. Ook de biodiversiteit is er op vooruit gegaan. De planten die bij de acties worden uitgedeeld zijn namelijk goed voor de bijen en insecten. Adopteer een Straat kan de komende jaren nog veel verder worden uitgebreid. Er zijn nog veel plekken waar boomspiegels geadopteerd kunnen worden of kleine geveltuintjes gecreëerd kunnen worden. Met  toestemming van de gemeente kunnen ook grotere plekken vergroend worden.

Wat Adopteer een Straat zo uniek maakt is dat je ontzettend makkelijk zelf aan de slag kan. Er zijn geen regels of grote organisaties. Boomspiegels en geveltuintjes mag je altijd adopteren, daar is geen toestemming voor nodig. Ook voor het opruimen van zwerfafval kan je makkelijk zelf aan de slag en bij Kees materialen halen. Op deze manier kan iedereen in Eindhoven bijdragen aan een mooie, schone en groene woonomgeving.

Klik hier voor de website van Adopteer een straat.