Arboretum Boomrijk

Type: Bewonerinitiatief

In het groene park Meerland vind je het Arboretum Boomrijk. Het arboretum is verzameling van allerlei verschillende bomen. Met de grote variatie aan bomen, laat Boomrijk aan bewoners van Meerhoven en bezoekers van buitenaf zien hoe mooi en divers de natuur is. Op dit moment staan er zo’n 1000 verschillende soorten waaronder de Ginkgo boom, Paulownia en een grote collectie esdoorns, hulst en hortensia’s.

Het Arboretum is ontstaan nadat kwekerij De Oirsprong in 2011 moest wijken voor nieuwe parkeerplaatsen bij Eindhoven Airport. De eigenaar van De Oirsprong heeft zijn bomen en heester collectie vervolgens geschonken aan de gemeente Eindhoven. Deze mooie collectie aan bomen heeft zijn locatie gevonden in het park Meerland. Het Arboretum had een moeizame start door het type grond en de waterhuishouding. Niet alle bomen hebben de eerste jaren overleeft. Inmiddels hebben vrijwilligers de handen uit de mouwen gestoken om voor het Arboretum te zorgen. De groeiplaatsen worden verbeterd en er worden geulen gegraven voor de juiste waterhuishouding. Elke woensdag middag tussen april en oktober is de groep van ongeveer 12 vrijwilligers bezig met de onderhoud van deze bijzondere bomen collectie. Stichting Park Meerland momenteel ook bezig om de bomen te nummeren. Met het scannen van een QR code kun je vervolgens precies zien waar welke boom staat en wat voor soort boom dit is.

Met de wens van vrijwilligers om het arboretum verder te kunnen uitbreiden hebben mensen nu de mogelijkheid om bomen de adopteren of doneren. Dit draagt niet alleen bij aan de diversiteit van het arboretum maar zorgt er ook voor dat steeds meer omwonenden zich bij het Arboretum betrokken voelen. Bomen worden bijvoorbeeld gedoneerd als aandenken aan iemand, om iets te vieren of als CO2 compensatie voor een vliegreis.

Langzaam wordt het Arboretum bekender en diverser. Nu de bomen wat groter beginnen te worden is het een prachtige plek geworden om te gaan wandelen. Het is een plek geworden waar mensen en verhalen samenkomen evenals biodiversiteit en klimaatbestendigheid.

Klik hier voor de website van Arboretum Boomrijk

Welke bomen vind je waar in Arboretum Boomrijk? / Where to find expat-trees in Arboretum Boomrijk?