Bloementuin 'De Groene Long'

Type: Bewonerinitiatief

In het park ‘De Groene Long’, midden in de Achtse Barrier, is een stuk grond omgetoverd naar een prachtige bloementuin. Het is een gezonde en groene ontmoetingsplek geworden. Een plek met zo veel mogelijk planten om zo veel mogelijk te genieten.

In 2016 kwam Jeanne Vlassak met het initiatief om een bloementuin te maken. Na anderhalf jaar heeft Jeanne van de gemeente het startsein gekregen voor de bloementuin. In eerste instantie was dit een stuk van 11 meter breed bij 25 meter lang, later is de tuin uitgebreid naar 23 bij 31 meter. Samen met een vaste groep vrijwilligers, bestaande uit Jeanne, Ans, Liesbeth, Mijriam en Piet, wordt de tuin onderhouden.

De bloementuin is een zeer sociale plek geworden. Regelmatig komen er buurtbewoners langs om de tuin te bewonderen, samen koffie te drinken of plantjes aan te bieden. Er worden zelfs wel eens spullen of beelden aangeboden. Zo is de tuin een beetje van iedereen geworden en heeft elk hoekje in de tuin een eigen verhaal. Wanneer er compost of materialen nodig zijn voor de tuin is er ook veel aanbod van buurtbewoners. De tuin is makkelijk begaanbaar en rolstoelvriendelijk met een mooi stevig pad. Voor het rolstoelvriendelijke pad en de eerste planten heeft dit initiatief via stichting ‘AB voor elkaar’ subsidie gekregen. Om het groen in de bloementuin zo divers mogelijk te houden wordt er jaarlijks een plantenverkoopdag georganiseerd. Van het geld dat hierbij wordt opgehaald kunnen vervolgens nieuwe planten gekocht worden.

‘De tuin is nu af’ gaf initiatiefnemer Jeanne aan. ‘Het zwermt van de bijen, vlinders en andere insecten en is echt een plekje om even te genieten en tot rust te komen. Natuurlijk kan er nog veel meer variatie qua planten komen en gaat er nog altijd veel werk zitten in het onderhoud’.

Naast de bloementuin hebben de vrijwilligers ook een plantenasiel opgezet. Hier kun je wekelijks je overtollige planten brengen en ruilen of voor een kleine bijdrage een leuke plant kopen.

Klik hier voor de website van de bloementuin.