Buurttuin Philipsdorp

Type: Bewonerinitiatief

Dicht bij het Philips stadion vindt je dé groene ontmoetingsplek van de buurt: Buurttuin Philipsdorp. Een plek waar bewoners bij elkaar komen en waar verschillende groene activiteiten georganiseerd worden voor en door de buurtbewoners van Philipsdorp.

 

Langs wijkcentrum ’t Bellefort was een speeltuintje met een stuk gras waar weinig gebruikt van werd gemaakt. De bewoners van Philipsdorp hadden al jaren het idee om meer uit dat stukje te halen. Corona gooide roet in het eten maar door vele gesprekken in de wijk bleek dat er veel draagvlak was voor een komst van zo’n tuin. Er was namelijk gebrek aan ontmoetingsplekken voor de bewoners. Uiteindelijk zijn drie enthousiaste buurtbewoners in het begin van 2021 gestart met het plannen van een bloeiende buurttuin voor de wijk. Nog geen jaar later is de speeltuin met een kale groene plek  getransformeerd tot een gezellige groene ontmoetingsplek met verschillende zitgelegenheden. De tuin bevat een picknicktafel, pergola, fruitbomen, bessenstruiken, insecten-planten, veel bloemen en een drietal moestuinbakken waar met name kruiden in worden geteeld. De speeltuin is natuurlijk blijven staan en geïntegreerd in de buurttuin. De tuin heeft nog voldoende gras over voor picknickkleedjes of een (party)tent voor evenementen.

Wat deze buurttuin zo succesvol maakt is de openheid van de tuin. Er is geen hek of haag om de tuin heen. Het is toegankelijk voor iedereen op elk tijdstip van de dag. Je kunt zo het terrein op. Geen slot, geen beperkingen. De tuin nodig je uit om binnen te komen. Doordat er veel draagvlak is voor de tuin is er veel steun en begrip. Ze zijn niet bang dat er iets wordt gesloopt omdat er veel sociale controle is.

Met een grote hoeveelheid aan ontmoetingsplekken is er genoeg ruimte om te gaan zitten, werken en ontmoeten. Zo heeft de gemeente nieuwe bankje geplaatst. Dit heeft ervoor gezorgd dat het een belangrijke ontmoetingsplek is voor de buurt. Op een zonnige dag zitten er ruim 25 mensen uit de buurt te genieten van de tuin. Zo wordt het gebruikt om te spelen, te lezen of yoga te doen.

Een ander succes van de tuin is de manier van werken rondom de tuin. Er zijn geen vaste werk dagen, je mag doen wat je kan. Het is laagdrempelig, bewoners mogen zelf planten zetten of ruilen. Het onderhoud van de buurttuin wordt gedaan met een groep van ongeveer 12 buurtvrijwilligers. Ze hebben subsidie gekregen van Het Oranje Fonds voor het opzetten en onderhouden van de tuin. Het enige waar ze tegenaan liepen tijdens het proces waren de regels van de bouwbestemming. Hierdoor mochten ze geen bomen planten, waardoor de bomen geplant zijn in bakken. Het belangrijkste is het draagvlak van de buurt en die is er. De oprichters van de buurttuin zeggen dan ook ga niet wachten op de financiering, maar gewoon te beginnen. Laat je wel goed informeren raden zij anderen aan, door de gemeente eerder te informeren raken ze ook sneller betrokken!

Foto's: Buurttuin Philipsdorp