Cohousing Strijp-R

Type: Bewonerinitiatief

Cohousing Strijp-R is door veertien huishoudens, bestaande uit vrienden, familie en kennissen gerealiseerd. Het hof beschikt over een gemeenschappelijke tuin, fietsenstalling, klusruimte, werk- en ontmoetingsruimte en logeerkamer. Het is een veilige-, duurzame- en ontmoetingsplek.

In 2011 kwam Jelle Houben, architect, met zijn vriend Marco Vlemmix, CPO-begeleider, op het idee om zelf ‘’een buurtje te gaan maken met vrienden en bekenden’’. Zeven vrienden en bekenden, inclusief de moeder van Jelle, waren geïnteresseerd. Door middel van het rondsturen van een nieuwsbrief genaamd ‘Melrose Place’ - de naam van een Amerikaanse soap waarbij mensen samenleven in een appartementencomplex - en het organiseren van bijeenkomsten is uiteindelijk een vereniging opgericht en aangevuld met meer geïnteresseerden. Samen hebben zij het project Cohousing Strijp-R ontworpen en laten bouwen. 

Hierbij waren de belangrijkste aspecten de ruimtelijke duurzaamheid tussen gebouwen en de ontmoetingsfunctie. Midden op het terrein staat een rij volwassen platanen, zij dienen als uitgangspunt om daar omheen het hof te bouwen. “Volwassen bomen zijn een groot cadeau en dit geeft veel hechting met het verleden”.

In 2016 zijn de huizen en het hof opgeleverd. Door vooraf goede afspraken te maken over hoe er omgegaan wordt met geld en met het maken van beslissingen, en ook door de inzet van o.a. een architectuur-, tuin-, en een gemeenschappelijke ruimtecommissie is Cohousing Strijp-R op een fijne en goede manier gerealiseerd.

Het hof bestaat uit 14 huizen, een gemeenschappelijke tuin, klus-, werkruimte en logeerkamer. “We zijn een collectief, maar niet klef”. De lage heggen van de privé-tuinen aan het hof en het park zorgen voor privacy, maar laten ook toe dat er in- en uitkijk is. Het hof wordt beschouwd als “een stukje vaste grond onder de voeten in een snel veranderende wereld”. 

Er zijn doodlopende straten waar de auto’s vanwege plantenbakken niet kunnen komen. Een grote gemeenschappelijke parkeerplaats is buiten het zicht van het hofje geplaatst. Ook worden er auto’s gedeeld waardoor meerdere mensen hun eigen auto weg hebben gedaan en fietsen gestimuleerd wordt. 

Laatst hebben verscheidene mensen meegedaan aan een regenton project, het gezamenlijk inkopen van regentonnen voor de tuin, omdat zij het zonde vonden om de tuin te besproeien met drinkwater. Samen verzorgen de bewoners eens in de zoveel tijd de tuin. Zo hebben zij er ook voor gezorgd dat er na weken van inspanning, en met de nodige liefde, toch gras groeit in het midden van het hof, terwijl gezegd was dat er door de bomen geen of moeilijk gras kon groeien. Vroeger hadden de bewoners gezamenlijke moestuinbakken, maar helaas zijn deze na een paar jaar verrot. Voor de toekomst zijn er plannen om een grotere moestuin te maken op een stuk gras, kruiden- en bloemenmengsel op het gras te strooien en dat de stalen rekken begroeien met klimmers. 

Jelle beschrijft het als een open plek voor- en met mensen, waar gemeenschapszin, duurzaamheid, geborgenheid en veiligheid heerst.

Ben jij geïnteresseerd in Cohousing Strijp-R of andere soortgelijke concepten kijk dan op de website of mail jelle@houbenvanmierlo.nl