Het Kloosterbos

Type: Bewonerinitiatief

Op het landgoed Eikenburg vind je het mooie Kloosterbos van Leo Bakx. Het Kloosterbos is een combinatie van een voedselbos en een buurtmoestuin.

Met het grote aantal fruit- en notenbomen, struiken en planten kan het bos in aardig wat voedsel voorzien. Toch is voedsel niet het doel van deze bostuin. Het doel is diversiteit en klimaatadaptie. De variatie aan bomen en planten geeft de perfecte omgeving voor vele insecten en bijen terwijl het daarnaast de bodem en lucht gezond houdt.

Daarnaast heeft Het Kloosterbos als missie om gastvrijheid te bieden. Het is een plek waar gastvrijheid hand in hand gaat met heling en groei voor de natuur en samenleving. Een plek om een andere of betere relatie met de natuur te ontwikkelen.

Bewoners van het landgoed hebben de intentie om aan de ontwikkeling van het landgoed bij te dragen. In 2018 kwam Leo met het initiatief om het Kloosterbos te bouwen. Het braakliggende stuk grond van zo’n 3000 vierkante meter leek Leo als ervaren voedselbosbouwer mooi voor een voedselbos. Met hulp van vrijwilligers, buren en studenten van de Design Academy is het plan uitgegroeid tot een mooie diverse bostuin. Het is een plek geworden om even rustig weg te dromen en te genieten van wat de natuur te bieden heeft. Naast dat je zelf kunt ronddwalen in de bostuin worden er ook regelmatig activiteiten en workshops georganiseerd.

Het bos is zonder budget op een hele organische manier ontstaan. Tijdens een storm in 2019 zijn er fikse bomen omgewaaid. Deze werden vervolgens versnipperd en dienen nu als paden in de bostuin. De meeste bomen en planten zijn geadopteerd van andere plekken.

Het plan is om het groen dit jaar en volgend jaar nog verder uit te bereiden en dan verdere ontwikkeling aan de natuur over te laten. De bostuin kan dan nog zo’n 40 jaar mee.

Klik hier voor de website van het Kloosterbos.