Iristuin

Type: Bewonerinitiatief

In de wijk de Irisbuurt bij het buurthuis de Blokhut is een moestuin ontstaan, ontstaan door een groep enthousiaste bewoners. De Iristuin is een buurtmoestuin waar alle buurtbewoners welkom zijn om mee te helpen.

De Blokhut had een lange tijd een stuk grasveld waar niks mee werd gedaan. Ooit stonden er pony’s, daarna had het stukje gras geen functie. Bewoners zagen grote potentie in het onbenutte grasveld. Ze wilden iets samen doen en de ruimte was er gewoon. In 2013 startte ze het initiatief om een tuin te maken voor de buurt. De moestuin is voorzien van groenten, fruit(bomen) en kruidenstruiken langs het heg. De vaste werkdag is donderdagavond. Dan worden de werkzaamheden voor de tuin zoals onderhoud door vrijwilligers gedaan.

Het transformeren van de tuin was redelijk snel gedaan. Zo was er veel draagvlak vanuit de bewoners en goede ondersteuning van de gemeente. Toen het subsidiegeld binnen was konden ze meteen aan de slag.

De tuin hoort bij het wijkcentrum dat al actief is voor de buurt. Naast het buurthuis en moestuin hebben ze ook een speelbos. Dit ligt pal langs het wijkcentrum. Doordat ze al een actief wijkcentrum hebben vond de ontmoeting al plaats. De Iristuin draagt daar nog een extra steentje aan bij. Daarnaast ligt de tuin achter de parkeerplaats van de Jumbo. Dus iedereen loopt er langs.

Voornamelijk in de zomer is er veel te doen. De groenten die worden geoogst worden gebruikt voor de activiteiten voor de buurt. Zo werden de tomaten gebruikt voor een pizza avond. Of worden er activiteiten georganiseerd zoals een middag vogelhuisje maken of een workshop groentetaarten bakken. Daarnaast is elke woensdag bij de Blokhut een kindermiddag waarbij de tuin ook gebruikt kan worden voor activiteiten zoals ‘pluk en play’.

Het bijzondere aan deze moestuin is dat het midden in de stad ligt. Een groen plek in een stedelijke omgeving waarbij het groen echt wordt behouden en er meer kwaliteit aan de omgeving wordt gegeven. Daarnaast heeft het een goede samenwerking met de blokhut, waar veel kinderen komen.

De Iristuin is een hele laagdrempelige organisatie. Iedereen die wil mag er bij komen. Ze staan altijd open voor nieuwe ideeën en iedereen is welkom, zo kunnen ook studenten hun ei kwijt in de Iristuin.

Wil je meer weten of een keer langskomen om de Iristuin te bekijken? Kijk dan op de facebookpagina of de website van de Irisbuurt.

Foto's: Irisbuurt