Tiny Forest Genderpark

Type: Bewonerinitiatief

Het bewonersinitiatief Tiny Forest Eindhoven in het Genderpark is een prachtig voorbeeld van hoe bewoners zelf kunnen bijdragen aan het vergroenen van hun buurt. Het Genderpark, gelegen in het stadsdeel Gestel in Eindhoven, was voorheen een kaal stukje gras. In 2019 besloten bewoners om daar verandering in te brengen door het aanleggen van een Tiny Forest. 

Initiatiefneemster is Dorien van Witteveen. Als bewoonster van het Vonderkwartier liep zij regelmatig door het Genderpark. Zij zag de kans om meer uit het park te halen te halen. Ze nam contact op met de gemeente, waardoor ze ontdekte dat zij opzoek waren naar locaties voor een Tiny Forest. Door veel gesprekken aan te gaan en samenwerkingen te zoeken is het Dorien gelukt om een Tiny Forest in het Genderpark te krijgen. 

Een Tiny Forest is een dichtbegroeid minibos ter grootte van een tennisbaan. Het is ontworpen om biodiversiteit te bevorderen, luchtvervuiling te verminderen en de gezondheid en het welzijn van omwonende te verbeteren. Het Tiny Forest in het Genderpark is ontworpen in samenwerking met gemeente Eindhoven, IVN Natuureducatie, idverde NL en basisschool De Troubadour. 

Het Tiny Forest in het Genderpark bestaat uit verschillende lagen van beplanting, van kruidachtige planten tot struiken en bomen. Het is ontworpen als een natuurlijke speelplaats voor kinderen, met speelelementen zoals stapstenen en boomstammen. Het bos biedt ook ruimte voor educatieve activiteiten en workshops voor buurtbewoners en scholen. 

Het Tiny Forest in het Genderpark heeft niet alleen positieve gevolgen voor de biodiversiteit en het milieu, maar heeft ook een sociale functie. De tuin is van niemand en voor iedereen. Het is een ontmoetingsplaats geworden voor buurtbewoners en een plek om te ontspannen en te genieten van de natuur. Daarnaast is het ook een leerplek voor de basisschool. De kinderen leren en helpen met het beplanten en onderhouden van de tuin.  Het bewonersinitiatief heeft geleid tot een groter gevoel van verbondenheid en gemeenschapszin in de buurt. 

Foto's: idverde NL