Troep Troopers Eindhoven

Type: Bewonerinitiatief

Troep Troopers Eindhoven is een buurtinitiatief wat zich op een inclusieve en toegankelijke manier inzet tegen zwerfafval. Ze bestaan uit vrijwilligers die maandelijks de Eindhovense wijken ingaan om het zwerfafvalprobleem in onze stad aan te pakken.

Troep Troopers Eindhoven

In 2020 plaatste een buurtbewoner uit Muschberg Geestenberg (oud Tongelre) een oproepje op Nextdoor; “Heeft iemand zin om op World Cleanup Day zwerfafval te rapen in onze wijk?” Na enkele reacties gingen drie buurtbewoners op pad en verzamelden zij 10 vuilinszakken afval in twee uur. Ze zagen dat eens per jaar lang niet genoeg zou zijn, en Troep Troopers Eindhoven was geboren. Inmiddels is Troep Troopers Eindhoven actief in 13 buurten, welke allemaal te vinden zijn een handige overzichtskaart.

Het rapen van zwerfafval maakt niet alleen de wijk schoner en mooier, maar vooral ook veiliger. Zo komen de Troep Troopers niet alleen plastic zakjes, flacons en wikkels tegen, maar ook regelmatig flessen alcohol, kapot glas, drugs en naalden.

Wat Troep Troopers Eindhoven uniek maakt is dat ze behalve zwerfafval opruimen ook een hele inclusieve organisatie zijn. Alle buurten zijn zelfsturend en communiceren met behulp van whatsapp groepen wanneer zij een rondje gaan plandelen*. Is een uurtje te lang, wil je eenmalig meedoen of even druk? Geen probleem, alles wat je wél kan doen is meegenomen. Heb je zelf geen ergonomische afvalgrijper, handihoop of veiligheidshesje? Ook geen probleem, medeoprichter Gina leent ze graag aan je uit. Iedere Eindhovenaar is welkom, ongeacht leeftijd, herkomst, geloof of hoe mobiel je bent.

Wist je bijvoorbeeld dat het een fabel is dat je gekort wordt op je uitkering bij vrijwilligerswerk? Dit mag je gewoon enkele uren per maand doen zonder consequenties. Geef het alleen even door aan je ‘contactpersoon Uitkering’ bij gemeente Eindhoven. Voor veel vrijwilligers is het troeptroopen een manier om sociale contacten te onderhouden en een vorm van zingeving.

Over tien jaar zou Troep Troopers Eindhoven graag zien dat er in iedere wijk in Eindhoven een groep actief zwerfafval raapt. En dat iedere groep terug te vinden is op de stafkaart van Troep Troopers Eindhoven. Natuurlijk hoeven dit niet allemaal Troep Troopers groepen te zijn, Gina zet graag andere groepen, initiatieven en organisaties letterlijk en figuurlijk op de kaart. Het gaat haar namelijk niet om de naam, maar om een schoon en veilig Eindhoven en de sociale impact die Troep Troopers Eindhoven heeft.  Raap jij ook zwerfafval en wil je graag op de kaart van Troep Troopers Eindhoven? Neem dan even contact op.

Vind je het juist leuk om mensen te verbinden, leuke berichtjes te plaatsen op sociale media of te helpen Troep Troopers Eindhoven te coördineren? Gina is nog op zoek naar hulp! Laat weten wat jij kan bijdragen en stuur een mailtje naar info@troeptroopers.nl.

Meer informatie over Troep Troopers Eindhoven? Kijk dan op de website.

*een combinatie van Wandelen en Plastic rapen

Foto: Troep Troopers Eindhoven