Aanhoudende droogte; hoe zit dat nou?

5 augustus 2022

Aanhoudende droogte; hoe zit dat nou?

Misschien heb je het al gemerkt, het is droog! De maanden maart, april en mei waren dit jaar erg warm. De buien in juni gaven even verlichting, maar vulde al die tekorten niet aan. Vorige maand was het wederom weer erg warm en droog, waardoor de droogte aanhoud. Wat doet waterschap de Dommel, en wat kunnen we zelf doen?

Waterschap de Dommel zet diverse interventies in om water langer vast te houden. Dit doen ze samen met gemeenten, Staatsbosbeheer, natuurmonumenten, en particulieren zoals agrariërs. Zo worden er op diverse plaatsen in onze regio schotten, dammen, gemalen en stuwen geplaatst. Al deze maatregelen worden geïnventariseerd op deze kaart, zodat gemonitord kan worden wanneer maatregelen zijn geplaatst of weggehaald. Daarnaast plaatsen zij op het moment tijdelijk extra schotten en dammen in sloten, passen ze indien nodig maaibeleid aan zodat planten kunnen helpen extra water vast te houden en gaan ze in gesprek met gebiedspartners zoals gemeenten. Ook hebben ze onlangs besloten om een klein laagje grondwater in de beek de Reusel te pompen, zoals te zien op bijgevoegde foto. Op deze manier hebben de bijzondere diersoorten in de Reusel een betere kans op overleving.

Naast de interventies hebben diverse Brabantse waterschappen, drinkwaterbedrijven, ZLTO, de Brabantse milieufederatie en de provincie het initiatief ‘elke druppel telt’ in het leven geroepen. Met dit initiatief wordt samengewerkt om meer water te besparen en te bewaren. Alle initiatieven met #elkedruppeltelt wordt verzameld en gedeeld op de bijhorende website.

Wat kan jij doen?

  • Bekijk de waterschijf van 5! Deze schijf geeft handige weetjes en tips om water te besparen, bijvoorbeeld in de tuin, tijdens het wassen of tijdens het koken. Brabants kraanwater wordt namelijk gemaakt van water diep uit de grond. Een liter water minder uit de kraan betekend dan ook een liter water minder uit de grond!
  • Zorg dat regenwater niet het riool, maar de tuin in loopt. Dit kan door je tuin te vergroenen, een regenton te gebruiken of de regenpijp los te koppelen van het riool.
  • Woon je toevallig bij een droogstaande sloot of greppel? Het is slim om deze dan tijdelijk af te dichten met een plank of zandzak. Zo blijft regenwater in de sloot of greppel staan en stroomt het niet direct weg.
  • Neem contact op met waterschap de Dommel wanneer je kansen ziet om water langer vast te houden, zij zijn blij met creativiteit om water te behouden en te besparen!

foto: Waterschap de Dommel