Biodiversiteitswandeling in Gijzenrooi

25 april 2024

Op 25 mei organiseert KNNV Eindhoven een wandeling in Gijzenrooi, een groene parel tussen Geldrop en Eindhoven. In samenwerking met Brabants Landschap heeft de KNNV dit gebied vorig jaar geadopteerd. Gijzenrooi is een oud cultuurlandschap met natuurlijke akkers en graslanden. Het is een divers natuurgebied door zijn bijzondere waterhuishouding en extensief beheer.

Biodiversiteitswandeling in Gijzenrooi
De aanleiding van de wandeling is de week van de biodiversiteit, van zaterdag 18 tot en met zondag 26 mei. Een belangrijk thema dat gelukkig steeds meer aandacht krijgt. Uiteraard dragen we daar graag aan bij!
 
Bij biodiversiteit denken we al snel aan de variatie aan soorten in een gebied. Maar biodiversiteit gaat ook over hoe alles wat leeft van elkaar afhankelijk is en samenwerkt. Alle organismen, van schimmels tot zoogdieren, vormen samen een complex systeem dat cruciaal is voor onze planeet. Op 25 mei duiken we dieper in de boeiende wereld van de biodiversiteit, in Gijzenrooi dus!
 
We beginnen om 9:30 met koffie/thee en een korte introductie. Daarna gaan we in kleine groepjes wandelen in het gebied. Onderweg ontmoeten we leden van verschillende KNNV-werkgroepen, die zich onder andere bezighouden met insecten, poelen, micro-organismen en planten. Zij laten zien hoe ze soorten inventariseren en determineren en vertellen waarom ze dit werk doen. Verder loopt met elke groep een ervaren vogelaar mee.
 
We lopen in een rustig tempo zodat we de tijd hebben om goed om ons heen te kijken. Rond 13:00 zijn we weer terug en is er nog tijd om met elkaar na te praten op het terras.
 
De wandeling is toegankelijk voor zowel leden als niet-leden van KNNV. We willen heel graag mensen buiten de vereniging kennis laten maken met de activiteiten van KNNV en meer vertellen over biodiversiteit. Nodig dus ook gerust vrienden, familie of bekenden uit en maak ze enthousiast.
 
De activiteit is gratis, vooraf aanmelden is wel nodig, in verband met de catering. Dat doe je via de website van KNNV.